Är våtfoder dåligt för hundars tänder - DogFoodTalk.net (2023)

Konserverad mat är inte dåligt för hundars tänder

Är torrt hundfoder dåligt för hundar (7 sätt som kibble skapar undernäring och vad man ska göra ASAP)

Få 12 nummer av WHOLE DOG JOURNAL i en så låg hastighet att det är som att få 8 NUMMER GRATIS.

Har du redan prenumererat?

Global PetSuperZooAmerican Holistic Veterinary Medical AssociationPet Food Industrys Pet Food Forum

Mjuka upp den torra maten med andra vätskor för att göra den smakrik

Förutom att hälla vatten i torrfodret för att mjukgöra det, kan du till och med lägga till en måttlig mängd smaksatt vätska som kyckling eller grönsaksfond till maten i minst en timme innan du serverar den till ditt husdjur.

Om du vill göra hundmaten mer smakrik kan du tillsätta mjölk eller någon köttbuljong för att förstärka dess smak. Det kommer att öka din hunds intresse för att konsumera maten.

Vad är bra med torrfoder

Torrfoder för hundar är i allmänhet vad de flesta ägare föredrar eftersom det vanligtvis är bekvämare, men det finns också många hälsofördelar med torrfoder som gör underverk för din hund. Ett stort plus med att ge din hund torrfoder är att det kan stödja deras tandhälsa. Konsistensen av torrt kött uppmuntrar din hund att tugga innan den sväljer, vilket förbättrar matsmältningen och hjälper också till att rengöra tänderna. Alla Eukanuba dieter för vuxna och seniorer använder en S-formad kibbit som kan hjälpa till att ge en borstningseffekt.;Våra torrfoder för vuxna och seniorer är också belagda med natriumhexametafosfat, som hjälper till att binda kalcium i din hunds saliv för att bromsa bildningen av tandsten mellan kl. måltider.

Kolla också:Var kan man köpa Darwins hundmat

Det bästa fodret för hundar utan tänder

Nyckeln är att ge en mjuk, lätt att mumsa måltid som din tandlösa lilla inte behöver kämpa med. Även om du kan mata din hund med vilken sort som helst av foderbitar genom att mjukgöra den med vatten eller våtblandning, har jag sammanställt en lista över specifika dietalternativ som du kan ge din tandlösa vovve.

Kolla in det bästa hundfodret för hundar utan tänder och välj ett som du tror att din hund kommer att njuta av!

Toppval
Lammhjärtan, lammlever, malda lammben, ekologisk grönkål, ekologiska morötter

Hur man byter hundmat utan att bli sjuk

 • Topp 5 ingredienser:;1. ;Kycklingbiprodukter, 2. Kyckling, 3. Köttbiprodukter, 4. Nötkött, 5. Djurlever
 • Kaloriinnehåll: 1063 kcal
 • Analys:Protein 8%, Fett 6%, Fiber 1%, Fuktighet 78%

Detta rika malda middagsrecept från Pedigree är perfekt för att servera din lurviga kompis utan tänder. Den mjuka måltiden är hackad och innehåller inte tjocka bitar. Kort sagt, denna formel är lätt att tugga och innehåller smältbara näringsämnen utvunna från högkvalitativa ingredienser som kyckling, lever och nötkött. Den läckra måltiden har en mycket mjuk konsistens som är lätt för din hund att tugga. Och eftersom den är tillagad av mycket näringsrika ingredienser, får din stora hund allt essentiellt protein, fett, vitaminer och mineraler de behöver för att upprätthålla god hälsa.

Högt rekommenderad!

 • Topp 5 ingredienser:;1. Lax, 2. Havregrynsgröt, 3. Brunt ris, 4. Rörsocker, 5. Potatis
 • Analys:Protein 10%, Fett 7%, Fiber 4%, Fuktighet 27%
 • Form:Godsaker

De flesta hundägare har hört talas om torrfoder och våtfoder men visste du att det också finns mjuka torrfoderformler för hundar

Is Wet Food Bad For Dogs Teeth - DogFoodTalk.net (1)

Med alla hundmatsalternativ som finns, kan det kännas överväldigande att välja en för din hund. Ett bra första steg är att bestämma vilken form av hundmat som är rätt för din hund.;

Formler för torrt hundfoderTorrfoder för hundar är tillverkat av knapriga, torra kibbitbitar och har många fördelar. För en, det är bekvämt. Dess säljs i större portioner än blötmat, vilket betyder färre resor till affären och eventuellt kostnadsbesparingar. Det tar också längre tid att förstöra och behöver inte kylas efter att det öppnats, så det kan lämnas utanför under längre perioder. Om du väljer att ge din hund torrfoderformuleringar, kan det vara fördelaktigt för hans tänder också, eftersom knaprig kibble kan hjälpa till att ta bort plack från hundens tänder när de tuggar.;

Formler för våtfoder för hundarBlötfoderformler har den högsta vattenhalten, så det är den mjukaste av de tre formerna. Det är ett utmärkt val för hundar som är kräsna ätande eller som har svårt att tugga hårda kibbor på grund av tandproblem eller sjukdom. Den kan matas på egen hand eller som en topper på torrt kött för att ge en boost av smak och fukt.;

Mjuka torrfoderformler för hundarEn kategori mellan vått och torrt kan hänvisas till som mjuka torrfoderformler för hundar. Vissa hundfodermärken innehåller både torrfoder och möra, sega bitar, som är de mjuka torra bitarna. Till exempel de flesta;Purina ONE® SmartBlend®-formler;kombinera torrt köttbitar med möra, köttiga bitar, som förbättrar smakligheten och ger en variation i texturen.;

Rekommenderad läsning:Kan äldre hundar äta valpmat

Hundservicemeddelande: Ingen kibble är inte bra för att rengöra dina hundars tänder

Starka, friska tänder är en av hundens varumärkestillgångar. Men bra tandhälsa finnas inte justt om ett beautiful leende; det är oerhört viktigt för hundens allmänna välbefinnande.

Enligt VCA Animal Hospitals har mer än 80 % av husdjur äldre än tre år aktiv tandsjukdom. Tandsjukdomar är nog en av de vanligaste sakerna jag diagnostiserar och kommenterar i rutinmässiga friskvårdsundersökningar, säger Jonathan Block, DVM, ägare tillWest Delray veterinärklinik i Delray Beach, Florida.Nästan varenda hund har tandsten. Och där det finns tandsten, kan det finnas gingivit och periodontal sjukdom, vilket i sin tur kan leda till en rad andra hälsoproblem.

När det gäller att ta hand om hundars tänder finns det dock ett ihärdigt antagande som kan styra människor, och hundar, fel: antagandet att matning av en hundbit kommer att hjälpa till att hålla tänderna rena. Denna ofta upprepade föreställning tycks vila på principen att när hunden knasar ner, kommer bitarna av kibble att skrapa rena tänderna.

Dess riktigt att några specialt formulerade recept dental dieter och behandlar får hjälp förvarar tänderna rena. Sådana produkter har visat sig effektiva genom vetenskapliga studier och är certifierade av Veterinary Oral Health Council. Endast sju dentaldieter har certifierats av VOHC sedan 1998.

Men vad sägs om vanlig foder för hundar? Kan kibble verkligen rengöra en hunds tänder? Det korta svaret är, nej, självklart inte.

Låt oss bryta ner det.

Matning för tänder = Matning för hälsan

Varför hundar med dåliga tänder behövde specialfoder

Vad hundar äter påverkar deras munhälsa såväl som den allmänna hälsan. Således, om du är på jakt efter de skyldiga till karies, leta inte längre än socker, stärkelse och klibbig mat. De är alla maten att undvika helt. Saker som klibbigt godis, kola, russin och torkad frukt, till exempel, håller sig i kontinuerlig kontakt med tänderna. Små bitar mat kan också smyga sig in i springorna mellan tänderna. Annat än det, här är fler fördelar med att använda specialfoder för vuxna hundar med tandproblem:

Missa inte:Varför är hundfoder spannmålsfritt

Ska jag blanda det med en våt och torr hundkatt

Att blanda vått och torrt hundfoder eller vått och torrt kattfoder är en bra idé så länge alternativen är dubbelt så hög och uppfyller ditt husdjurs näringsbehov och andra hälsobehov. Kvalitets våt- och torrfoder formulerad för att ge ditt husdjur protein, fett, vitaminer, mineraler och andra näringsämnen de behöver för att trivas.

Vilka är fördelarna och nackdelarna med konserverad hundmat

Äter min hund bara våtfoder? | Är det okej?

Hundmat på burk har också några fördelar:

 • Den har ett mycket högt vatteninnehåll, vilket ofta innebär att hunden kan njuta av en större portion per måltid för att ge samma antal energikalorier som en motsvarande portion av föda.
 • Vissa hundar föredrar smakligheten hos burkmat framför föda.
 • När hundar måste tillbringa tid hemifrån, kan det hjälpa dem att äta mer normalt om de får lite uppmuntran från lite läcker konservmat tillsammans med sina småbitar.

Konserverad mat är dyrare per energikalori än köttbit på grund av den höga vattenhalten och förpackningen. En annan nackdel med hundmat på burk är att för vissa hundar kan konserverad mat bidra till tandlossning.

När burken väl har öppnats är det bäst att överföra resten i en liten matbehållare för kylning. Var noga med att rådgöra med din veterinär för att bestämma lämplig daglig portion.

"Se till att rådgöra med din veterinär för att bestämma lämplig daglig portion."

Ett alternativ för att mata hundar är att använda en kombination av torrfoder och konserver varje dag. Kom ihåg att hålla dig till den totala dagliga portionen som har beräknats för din hund. Det enda sättet att förhindra att din hund blir överviktig eller fetma är att mäta varje dags intag noggrant. Måltid är bindningstid, så måltider ska vara roliga för dig och din hund!

Bidragsgivare: Krista Williams, BSc, DVM; Robin Downing, DVM, CVPP, CCRP, DAAPM

Läs också:Vilken mat älskar hundar

Varför är torr hundmat bra

När din hund har problem med sina tänder kan din veterinär ordinera vissa torrfoder som är tillgängliga för dem. Vanligtvis tenderar den fuktiga eller blöta hundmaten som kommer i en burk att fastna på hundens tänder. Om inställningen av tänderna är ojämn, kommer maten att ligga i dem, vilket leder till hålrum, bakteriebildning och förfall.

Men det torra fodret skulle inte fastna på din hunds tänder och förhindra plackuppbyggnad. Men om din hund upplever för mycket smärta när den tuggar, rekommenderas inte att ge hårda, torra småbitar.;

Potentiella hälsoproblem associerade med din hunds tandhälsa

Dålig munhygien hos din hund är ofta förknippad med andra hälsoproblem, inklusive hjärtsjukdomar och diabetes.

Här är fem potentiella hälsoproblem som din hund kan uppleva om deras tandvård äventyras:

 • InflammationTandinfektioner kan orsaka bakterier, vilket kan leda till inflammation. Immunsystemets svar kan skada vävnaderna, orsaka smärta och till och med resultera i infektion.
 • HjärtsjukdomParodontit är också förknippat med hjärt- och lungsjukdomar som endokardit. Risken är avsevärt hög hos hundar som redan lider av periodontal sjukdom i stadium 3.
 • DiabetesDiabetes och parodontala sjukdomar är två tillstånd som livnär sig på varandra. Hundar som diagnostiseras med tandlossning kan ofta ha ett följeslag av diabetes och hundar med diabetes kan ofta ha tandlossning. Infektion och inflammation kopplad till parodontit kan ha en betydande inverkan på din hunds blodsocker.
 • Smärta och känslighetPrecis som människor kan tandproblem orsaka smärta och känslighet hos hundar.
 • Bruten käkeParodontit kan försvaga en hunds käke och kan få den att gå sönder. Även om det finns en möjlighet, är det tack och lov inte en vanlig företeelse.

Att behandla din hunds munhälsa är det första steget för att behandla något av dessa tillstånd.

Missa inte:Är Natural Balance Hundfoder tillverkad i Kina

Ett mycket bättre sätt att rengöra din hunds tänder

Även om det inte är perfekt, finns det ett enkelt och mer naturligt sätt att förbättra en hunds tandhälsa utan att tillgripa mindre effektiv kibble.

Och det är att använda råa köttiga ben.

På grund av deras lätt nötande konsistens och deras förmåga att böja sig runt tänderna, kan råa köttiga ben hjälpa till att ta bort tandplack.

Dessa ben anses generellt vara säkra och smältbara för de flesta hundar.

Men eftersom de kan splittras, använd aldrig kokta ben av något slag. Och av samma skäl, undvik viktbärande benben från större djur.

Dessutom, även om risken är liten, kan okokt kött bära på bakterier som kan vara farliga för både husdjur och människor. Så var försiktig och sunt förnuft när du hanterar dessa naturliga tandrengörande godsaker.

Är en kombination av våt och torr mat möjlig

Is Wet Food Bad For Dogs Teeth - DogFoodTalk.net (2)

Eftersom både våt- och torrfoder erbjuder olika fördelar, skulle den uppenbara slutsatsen vara att det bästa är att helt enkelt mata hundar med en kombination av de två. Det finns i princip inget emot detta, men du bör inte blanda de två typerna av mat och bör alltid servera dem vid olika tidpunkter. På grund av våtfoderets höga energiinnehåll bör du också se till att det dagliga intaget inte överskrids trots att du byter mellan våt- och torrfoder.

När det kommer till hundar som har en tendens att utveckla matsmältningsproblem bör deras ägare helst välja bara en typ av foder, eftersom fram och tillbaka mellan våt- och torrfoder kan leda till diarré eller förstoppning för känsliga magar. Generellt sett ger en kombination av de två typerna av foder inga fördelar för hundens hälsa, eftersom båda varianterna tillåter att den konsumerar alla viktiga ämnen. Så om du har konstaterat att din hund gillar smaken av ett visst foder och tolererar det väl, håll dig välkommen till det!

Du må gilla:Vilken typ av hundmat hjälper till att fälla

Granska detaljerna om torrfoder och tandhälsa

Tänk på ditt husdjurs tuggbeteende: tuggas varje bit av småbitar, eller sväljs de helt enkelt? Om ditt husdjur är en icke-tuggare som min, finns det inget sätt att ens livsmedel som anses vara mycket effektiva för att förhindra tandstensbildning kommer att göra någonting för din gulpers tänder.

Lyckligtvis är alla dessa frågor under allvarlig granskning av sällskapsdjursföretag runt om i världen. Vilket är vettigt sett somtandsjukdomär ett stort problem hos husdjur och deras livslängd har positivt korrelerats med munhälsa. Det förklarar också varför husdjursfoderföretag känner enstark ansvarskänslaför att säkerställa att tandhälsa är optimerad med formler för husdjursfoder.

Min hund tappar tänder Vad betyder det

Det finns några anledningar till varför din hund kan tappa tänder. För valpar är det en naturlig process, där de tappar sina tillfälliga mjölktänder och får sina vuxna tänder strax efter. Hos vuxna och äldre hundar kan tandlossning tyda på betydande tandlossning. Detta händer när bakterier bildar plack på tänder och tandkött och skadar stödvävnaderna som omger tänderna, vilket leder till tandlossning. Åldrande och försämrad hälsa hos äldre hundar kan också göra att deras tänder misslyckas.

Läs också:Vilken mat för människor är bra för hundar

Rötnar människofoder hundars tänder

TorrHundmatKan bidra till tandproblem.

Visst, knaprig kibble kan ta bort en del av plack nära toppen av enhundens tänder.

Och det är där plack och tandsten orsakar deras mest skada ruttnande och tandköttssjukdomar.

Även industriregulatorer ser åt andra hållet när produkter påstår sig rengöra eller bleka tänder.

Är hundmat dåligt för dina tänder?

Veterinärråd | Ska jag mata min hund med vått eller torrfoder?

Att äta torr kibble är som att äta kakor för att rengöra munnen. Istället kan en hälsosam kost bestående av nykokt druv- och människofoder, som är rik på näringsämnen och full av fukt, ha en positiv effekt på hundens tänders hälsa.

Kolla också:Hur man fuktar hundmat

Bästa hundfoder för hundar utan tänder

Granskats avDr Sara Redding Ochoa, DVM

Att kunna ta hand om våra hundar när de kommer in i sina gyllene år är en välsignelse vi alla önskar. Men det betyder också att vi måste vara medvetna om de hälsoproblem som kommer med våra äldre hundar.

Slitande tänder är ett problem många av oss med äldre hundar kommer att behöva möta.

Tack och lov

det finns saker vi kan göra för att göra våra hundars liv enklare.

Att byta till en mjukare kost kan hjälpa till att lindra det obehag som dina hundar kan känna, men det måste göras försiktigt. Vi måste se till att näringsvärdet av det nya fodret fortfarande uppfyller kraven för din äldre valp, tillsammans med att det är ett lättare att tugga alternativ för dem.

Att tappa tänder är förstås något som våra hundar också möter som valpar. Lyckligtvis för oss ersätts de nålliknande fingerklistermärkena som valpar har snart med 42 vuxna tänder som är mer lämpade för den vuxna hundens behov och deras diet.

Vad är torrfoder för hundar

Torrfoder för hundar innehåller mindre än 11 ​​% vatten. Majoriteten av hundmaten är torr och kommer i påsar som har lång hållbarhet. Torrbitar kan innehålla bitar av torkat kött, men de har inte en hög vattenhalt som konserver eller påsar kommer att ha. Om du går nerför gången i en djuraffär innehåller påsarna med hundmat staplade på hyllorna torr hundmat.

Du må gilla:Var kan man köpa Vital Essentials hundmat

Fördelar med torrt hundfoder: Bekvämlighetskräm och kostnad

Fördelarna med torrfoder för hundar i ett ögonkast:

 • Det stöder munhälsan genom att minska plack och tandstensuppbyggnad.
 • Ingen kylning krävs.
 • Det har en lägre kostnad än konserver.

Torr kibblehar vissa fördelar jämfört med konserver, inklusive distinkta fördelar för din hunds munhälsa. Crunchy kibble hjälper till att hålla din hunds tänder friska genom att minska plack och tandsten. Det finnas varför kibble eaters tenderar till har mer bra andedräkt än de som chow ner uteslutande på burkmat. Torrfoder ger också det nödvändiga tugg- och crunch-hundar som har längtat efter sedan deras primal-pack-dagar, då de använde tuggning och crunching som stresslindring och en maktdemonstration.

Till skillnad från konserver kräver kibble inte kylning efter öppning och kan utelämnas för gratis matare. Det är också lättare att packa om du reser med ditt husdjur.

Kostnad är ett annat område där torrfoder har en fördel jämfört med konserver. Eftersom konserver innehåller en högre andel vatten än torrfoder, är torrfoder mer ekonomisk att mata per portion.

Hur man vänder tandsjukdomar

Is Wet Food Bad For Dogs Teeth - DogFoodTalk.net (3)

Holistiska veterinärer vet att en enkel förändring av kosten ofta kan vara tillräckligt för att vända tandsjukdomar hos hundar.

Veterinär Michael Foxpåståenden, fetma och tandproblem är förknippade med högt bearbetade tillverkade foder för sällskapsdjur, särskilt de som innehåller mycket spannmål.

Homeopatisk veterinär Don Hamilton håller med.

Höga nivåer av sockerarter och enkla kolhydrater ger snabbt tillgänglig näring för orala bakterier.

Så det verkar som att kommersiellt husdjursfoder, som alla innehåller cirka 40 %;socker och kolhydrater, är den främsta orsaken till tandsjukdomar hos hundar.

australisk veterinär;Tom Lonsdalehar också sett;signifikanta förändringar i tandhälsan hos sina patienter;genom att helt enkelt ändra deras;diet från kibble till en art lämplig, rå diet. Förändringarna han har sett är så betydande att han kallar kibble skräpmat.

Det här kan låta hårt att kalla kibble skräpmat, men vad Dr Lonsdale gjorde härnäst är långt för att bevisa hans poäng

Missa inte:Vilket är det bästa hundfodret för äldre hundar

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Leonie Wyman

Last Updated: 14/11/2023

Views: 5648

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Leonie Wyman

Birthday: 1993-07-01

Address: Suite 763 6272 Lang Bypass, New Xochitlport, VT 72704-3308

Phone: +22014484519944

Job: Banking Officer

Hobby: Sailing, Gaming, Basketball, Calligraphy, Mycology, Astronomy, Juggling

Introduction: My name is Rev. Leonie Wyman, I am a colorful, tasty, splendid, fair, witty, gorgeous, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.