Bitcoin ETF: Wat is het en wat kun je ermee? (2024)

Bitcoin ETF: Wat is het en wat kun je ermee? (1)

19 mei 2022

± 5 minuten

Wat kun je lezen in dit artikel:

Wat is een ETF?Hoe werkt een Bitcoin ETF?Belang van een Bitcoin ETFVoordelen Bitcoin ETFNadelen Bitcoin ETFConclusie

De meeste beleggers hebben al vaak gehoord van de termen ‘Bitcoin’ en ‘ETF’. De term ‘Bitcoin ETF’ komt echter iets minder vaak voor. In dit artikel leggen we uit wat het is en wat je ermee kunt doen.

Alles weten over soorten ETF's

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Alles weten over soorten ETF's

Wat is een ETF?

De letters ETF staan voor Exchange Traded Fund.

Een ETF kan onbeperkt worden aangekocht of verkocht, net zoals een regulier aandeel. Dit houdt het stukje ‘Exchange Traded’ in, oftewel ‘verhandeld op de beurs’.

De F van ETF staat voor‘fonds’,oftewel het beleggingsfonds. Net als een beleggingsfonds bestaat een tracker uit een mandje van een (groot) aantal verschillende aandelen of obligaties.

Wil je meer weten over ETF’s en hoe deze werken? Lees dan ons andere artikel: Wat is een ETF en hoe kun je ETF beleggen?

Hoe werkt een Bitcoin ETF?

Een Bitcoin ETF is een soort tracker die door een fonds wordt beheerd en constant de Bitcoin koersvolgt en bijhoudt. We kunnen bij een Bitcoin ETF onderscheid maken tussen een ‘spot’ en een ‘future’ ETF.

Bij een future ETF worden de futures van de bitcoin gevolgd. Hierbij wordt de geschatte toekomstige waarde van de Bitcoin opgenomen. Futures zijn contracten (derivaten), net als opties.

Bij een ETF die futures volgt worden termijncontracten bijgekocht. Deze moeten periodiek vernieuwd worden. Dit gebeurt op basis van nieuwe prijzen en contracten.

Bij een spot ETF wordt de werkelijke koers gevolgd door de ETF, doordat er echte Bitcoins worden aangekocht.

Belang van een Bitcoin ETF

Veel beleggers vinden het fijn om zich niet aan te hoeven trekken aan de Bitcoins. Zij willen vanuit hun beleggingsportefeuille gemakkelijk kunnen beleggen in Bitcoin.

Dit kan via een Bitcoin ETF. Hierdoor zullen vele beleggers zoals financiële instellingen, institutionele beleggers en particuliere beleggers zonder veel gedoe via een gemakkelijke weg kunnen handelen in Bitcoin.Hierdoor zal de belastingopgave makkelijker worden en het zal meer belastingvoordelen hebben in vergelijking met het kopen en verkopen van Bitcoins op bijvoorbeeld bitvavo.

Voordelen Bitcoin ETF

  • Het belang van een Bitcoin ETF: Om te handelen in Bitcoin moet je een account aanmaken bij een broker. Dit willen veel mensen niet omdat zij hier niet veel verstand van hebben. Daarom is het fijn als je gewoon bij je vertrouwde broker kan blijven en je via je eigen broker in Bitcoins kunt beleggen
  • Je geld valt nog steeds onder het beleggerscompensatiestelsel: als je belegt bij een broker voor cryptocurrency valt je geld niet onder dit stelsel. Als je je geld belegt bij een broker of een bank heb je een bescherming tot €20.000. Stel dat jouw broker of bank failliet gaat, dan wordt dit tenminste gecompenseerd door de overheid.
  • Er is meer toezicht wanneer je via een ETF belegt in Bitcoin. De futures markt wordt gereguleerd door de AFM, maar de Bitcoin markt niet.

Nadelen Bitcoin ETF

  • Een Bitcoin ETF biedt weinig spreiding, terwijl dat normaal gesproken juist het grote voordeel van een ETF is: je kunt gemakkelijk in verschillende bedrijven beleggen.
  • Je moet meer geld neerleggen om te beleggen in een Bitcoin ETF dan direct beleggen in Bitcoin. Dit komt omdat brokers die deze ETF’s aanbieden vaak hoge kosten rekenen. Zij willen er wel iets aan verdienen natuurlijk. Dit gaat van je uiteindelijke rendement af.
  • Beleggen via een Bitcoin ETF is niet zonder risico’s. De Bitcoinmarkt is niet gereguleerd dus er kan nog steeds vanalles gebeuren. Daarnaast kan de vraag naar Bitcoins afnemen, waardoor de koers zakt.

Conclusie

Zoals je hebt gelezen zitten er een aantal voordelen aan een Bitcoin ETF. Zo kun je bij je eigen vertrouwde broker blijven, valt je geld nog steeds onder het beleggerscompensatiestelsel en wordt de futuresmarkt gereguleerd.

Toch moet je ook altijd kijken naar de nadelen. Want de Bitcoinmarkt wordt niet gereguleerd, dus er kan nog steeds manipulatie plaatsvinden. Er worden extra kosten verrekend voor de broker en er is weinig spreiding.

Laat je niet gekmaken door succesverhalen van anderen en beleg enkel wanneer je er het geld voor hebt. Het risico om (een deel van) je inleg te verliezen bestaat altijd, vooral bij relatief nieuwe beleggingen als deze.

Let op. Axento vermogensbeheer belegt niet in Bitcoin ETF's. Dit artikel is geschreven in de algemene zin en is enkel bedoeld om algemene informatie te geven.

Deel via social media:

Bitcoin ETF: Wat is het en wat kun je ermee? (2024)

FAQs

Bitcoin ETF: Wat is het en wat kun je ermee? ›

ETF staat voor Exchange Traded Fund en wordt ook wel een tracker genoemd. Het is een product waarin je kunt beleggen om, in dit geval, de koers van de bitcoin te volgen. Maar in plaats van dat je als belegger een bitcoin moet kopen, hoef je nu alleen aandelen in de bitcoin-ETF te kopen. Dit heeft bepaalde voordelen.

Wat kun je met bitcoin ETF? ›

In het geval van een Bitcoin ETF zou het de prijsbewegingen van Bitcoin nauwgezet volgen. Hierdoor kunnen beleggers op een eenvoudige en gereguleerde manier blootstelling krijgen aan de prijsvolatiliteit van Bitcoin, zonder daadwerkelijk de cryptomunt zelf te hoeven kopen en opslaan.

Hoeveel kan bitcoin ETF waard worden? ›

Potentiële hoogte- en dieptepunten voor de Bitcoin ETF Token Koers
JaarLaagste (mogelijke) KoerswaardeHoogste (mogelijk) koerswaarde
2023$0,020$0,095
2024$0,10$0,75
2025$0,15$0,65
2030$0,05$0,80
Jun 18, 2024

Is de bitcoin ETF goedgekeurd? ›

Woensdagavond 10 januari 2024 maakte de (SEC) bekend goedkeuring te geven aan 11 spot bitcoin ETF's. Deze langverwachte beslissing markeert een belangrijke mijlpaal in de erkenning en adoptie van cryptoactiva en leidde afgelopen uren tot de nodige prijsbewegingen.

Waar kan je bitcoin ETF kopen? ›

VanEck Bitcoin ETN

VanEck ETFs kunnen worden gekocht bij iedere bank of broker die ze aanbiedt.

Waarom je niet moet investeren in bitcoin? ›

De risico's van beleggen in bitcoin

Bij bitcoin kan het verliezen van uw geld opeens heel snel gaan. Op sommige dagen kan het namelijk voorkomen dat de munt zo'n 20 tot 30% daalt. Het is niet altijd duidelijk waarom de waarde van de munt stijgt of daalt. Wel zien we dat het wereldnieuws van invloed is op de koers.

Waar bitcoins opgeven Belastingdienst? ›

Crypto's horen bij je bezittingen in box 3.

Welke Coin gaat stijgen in 2024? ›

Welke crypto gaat stijgen in 2024?
CoinVerwachting december 2024Verwachting juli 2025
1. Ethereum€ 7.220,88€ 7.142,81
2. Solana€ 398,41€ 389,73
3. Decentraland€ 0,7200€ 0,7100
4. Polygon€ 1,13€ 1,11
6 more rows

Hoeveel wordt Bitcoin waard in 2024? ›

Bitcoin koers verwachting in 2024

Analisten verwachten dat de Bitcoin koers in 2024 rustig doorpakt en stijgt naar een gemiddelde van €128.011,25 , gebaseerd op gegevens van 31 juli 2024. Daarnaast kan de Bitcoin halving in 2024 ervoor zorgen dat Bitcoin een maximale prijs bereikt van €134.582,08 in datzelfde jaar.

Hoeveel Bitcoin koop je voor 1000 euro? ›

EUR naar BTC
AmountVandaag om 05:01
50 EUR0,000796 BTC
100 EUR0,0016 BTC
500 EUR0,0080 BTC
1.000 EUR0,0159 BTC
4 more rows

Waarom niet investeren in ETF? ›

Marktrisico is het belangrijkste risico bij het beleggen in ETF's. Maar er zijn er nog meer die het vermelden waard zijn, hoewel ze een kleinere rol spelen. En soms is het mogelijk om ze te elimineren: Valutarisico: Als je belegt in een ETF die buitenlandse markten volgt, zul je worden blootgesteld aan valutarisico.

Is bitcoin belastingvrij? ›

De Belastingdienst ziet bitcoins, cryptovaluta, ethers en andere digitale geldmiddelen als "overige bezittingen in box 3". Als dit vermogen meer is dan € 30.000, dan moet u hierover vermogensbelasting / box 3 belastingen betalen. Vanaf € 975.001: 1,61%.

Waar koop ik iShares bitcoin ETF? ›

Koop en verkoop de iShares Bitcoin Trust-ETF (IBIT) op eToro.

Hoe werkt bitcoin ETF? ›

Een Bitcoin futures ETF is een beleggingsobject waarbij de fondsbeheerder Bitcoin futures contracten inkoopt. Futures contracten maken het mogelijk om te wedden op de Bitcoin koers. Waarbij de eigenaar van het contract de asset op een bepaalde datum en tegen een specifieke prijs moet kopen of verkopen.

Welke ETF kopen 2024? ›

Welke ETF moet je kopen in 2024? Als je op zoek bent naar ETF's voor aandelen, dan is een gediversifieerde ETF zoals Vanguard FTSE All-World (VWCE) of iShares Core MSCI World (IWDA) een goede keuze. Ze zijn wereldwijd gediversifieerd, accumulerend en goedkoop.

Hoe heet de nieuwe bitcoin ETF? ›

De VanEck Bitcoin ETN is een volledig met onderpand gedekte exchange traded note die belegt in bitcoin. Waarom beleggen in een Bitcoin ETN? WAAROM IN DEZE ETF BELEGGEN?

Wat kan je betalen met bitcoin? ›

Je kan op steeds meer plekken betalen met bitcoin en andere cryptocurrency's. Denk bijvoorbeeld aan grote Amerikaanse bedrijven zoals Amazon, Burger King en Subway. Ook in Nederland kan je al op veel plekken met bitcoin betalen. En niet alleen bij webshops, veel winkels accepteren bitcoin aan de kassa!

Welke bitcoin ETF Degiro? ›

Sinds 1 juni 2021 is het mogelijk om via DEGIRO een Bitcoin ETF en een Etherium ETF te kopen op Euronext Amsterdam. Dit zijn de VanEck Vectors Bitcoin ETN (VBTC) en de VanEck Vectors Ethereum ETN (VETH).

Is het verstandig om te investeren in bitcoins? ›

Voor mensen die twijfelen over bitcoin kopen of niet, is investeren in Bitcoin een verstandige zet. Het is zelfs het geval dat Bitcoin nu kopen, beter is dan afwachten, aangezien de winst voornamelijk over de lange termijn kan worden gemaximaliseerd.

Wat betekent een spot ETF? ›

Bij een exchange-traded fund (ETF) koopt een belegger een aandeel in een complete beursindex, bijvoorbeeld voor de AEX. Ook zijn er ETF's voor bijvoorbeeld grondstoffen, valuta en goud. Een zogeheten spot-ETF volgt de actuele koerswaarde. Eenmaal aangeschaft laat je het doorgaans langere tijd rusten.

Top Articles
How to Clean Area Rugs
Les 5 ETFs MSCI World les plus négociés
What Did Bimbo Airhead Reply When Asked
Devin Mansen Obituary
Drury Inn & Suites Bowling Green
Busted Newspaper Zapata Tx
Sandrail Options and Accessories
Manhattan Prep Lsat Forum
Belle Meade Barbershop | Uncle Classic Barbershop | Nashville Barbers
What to Serve with Lasagna (80+ side dishes and wine pairings)
877-668-5260 | 18776685260 - Robocaller Warning!
Retro Ride Teardrop
Cosentyx® 75 mg Injektionslösung in einer Fertigspritze - PatientenInfo-Service
Call of Duty: NEXT Event Intel, How to Watch, and Tune In Rewards
Day Octopus | Hawaii Marine Life
Derpixon Kemono
Youtube Combe
Grand Park Baseball Tournaments
Luciipurrrr_
Cape Cod | P Town beach
Find your energy supplier
Osrs Blessed Axe
Miss America Voy Forum
Craigslist Alabama Montgomery
Daylight Matt And Kim Lyrics
Healthier Homes | Coronavirus Protocol | Stanley Steemer - Stanley Steemer | The Steem Team
Zack Fairhurst Snapchat
THE FINALS Best Settings and Options Guide
Ceramic tiles vs vitrified tiles: Which one should you choose? - Building And Interiors
Sound Of Freedom Showtimes Near Movie Tavern Brookfield Square
Doctors of Optometry - Westchester Mall | Trusted Eye Doctors in White Plains, NY
TMO GRC Fortworth TX | T-Mobile Community
Remnants of Filth: Yuwu (Novel) Vol. 4
Chapaeva Age
Beaver Saddle Ark
A Small Traveling Suitcase Figgerits
Bimmerpost version for Porsche forum?
Craigs List Hartford
Best Restaurants West Bend
If You're Getting Your Nails Done, You Absolutely Need to Tip—Here's How Much
The power of the NFL, its data, and the shift to CTV
Hanco*ck County Ms Busted Newspaper
Skyward Cahokia
Streameast Io Soccer
Lesly Center Tiraj Rapid
Wisconsin Volleyball titt*es
Ouhsc Qualtrics
Actress Zazie Crossword Clue
FactoryEye | Enabling data-driven smart manufacturing
Strawberry Lake Nd Cabins For Sale
Ret Paladin Phase 2 Bis Wotlk
How to Find Mugshots: 11 Steps (with Pictures) - wikiHow
Latest Posts
Article information

Author: Melvina Ondricka

Last Updated:

Views: 5600

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Melvina Ondricka

Birthday: 2000-12-23

Address: Suite 382 139 Shaniqua Locks, Paulaborough, UT 90498

Phone: +636383657021

Job: Dynamic Government Specialist

Hobby: Kite flying, Watching movies, Knitting, Model building, Reading, Wood carving, Paintball

Introduction: My name is Melvina Ondricka, I am a helpful, fancy, friendly, innocent, outstanding, courageous, thoughtful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.