Gelatin är enproteinhärrörande frånkollagen, ett material som finns i ben, brosk och hud hos djur som är avgörande för friska leder. Oftast känt för sin användning i desserter, är gelatin också en vanlig ingrediens i buljonger, soppor, såser, godis och vissa mediciner.
Gelatin produceras genom att bearbeta djurdelar för att extrahera kollagenet och förvandla det till gelatin. Denna smaklösa, genomskinliga substans har en geléliknande konsistens. Både kollagen och gelatin har liknande proteiner, och de kan ge liknande fördelar.
Medan tidiga människor ofta åt bindväv, senor och andra delar av djur som innehåller kollagen, saknar de flesta moderna dieter kollagen och gelatin. På grund av dess höga proteininnehåll och aminosyror tas gelatin ofta som ett komplement.
Hälsofördelar
Gelatin är ett protein som kan främja hud, leder, hår, naglar och tarmhälsa. Det ger också essentiella aminosyror, byggstenarna i proteiner, som kan ge potenta hälsofördelar.
Potentiella hälsofördelar med gelatin inkluderar:
Återfuktad hud
Proteinet och aminosyrorna i gelatin kan hjälpa kroppen att bygga upp mer kollagen, ett viktigt inslag i frisk hud. När människor åldras sjunker deras naturliga kollagennivåer. Detta kan leda till att huden tappar elasticitet och att det utvecklas rynkor. En studie fann att intag av kollagen förbättrade hudens återfuktning och minskade rynkor.
Friska tarmar
Proteinerna i gelatin kan hjälpa till att stödja tarmväggen, inklusive att bygga det skyddande slemhinnan i dintarmar.I tidiga studier på råttor hjälpte gelatin till att skydda tarmens slemhinna från skador, även om ytterligare forskning behövs för att fullt ut bekräfta denna effekt hos människor.
Gelatin innehåller också glutaminsyra, en annan aminosyra som kan hjälpa till att skydda tarmväggen från skador och förhindraläckande tarm.
Sänk blodsockret
Aminosyranglycinsom finns i gelatin kan hjälpa till att hantera blodsockernivåerna hos dem medDiabetes typ 2. Förutom en minskning av blodsockernivåerna upplevde studiedeltagare som tog glycin som behandling minskad inflammation.
Starkare leder och ben
Förutom att förbättra hudens elasticitet kan gelatin även stärka bindväven. Studier har visat att kollagentillskott som gelatin kan minska ledvärk. De har också funnit att det kan stärka lederna genom att öka broskets täthet.
Gelatin innehåller ocksålysin, vilket hjälper till att stärka benen. Det kan också förbättra kroppens förmåga att absorberakalcium, vilket kan hjälpa till att förhindra benförlust. På grund av dessa effekter kan gelatin användas som ett komplement för att minska risken förosteoporos, eller en förtunning av benen.
Medan en studie fann en ökning av bentätheten hos råttor som tar doser av gelatin, behövs ytterligare forskning på människor för att förstå sambandet mellan gelatin och benhälsa.
Näring
Gelatin innehåller proteiner ochantioxidanter, som hjälper till att skydda cellerna i kroppen, som kan stödja hälsan hos matsmältningssystemet, ben, hud, leder och mer.
Det är också en utmärkt källa till:
Näringsämnen per portion
En msk (7 gram) portion gelatin innehåller:
- Kalorier: 10
- Protein: 6 gram
- Fett: 0 gram
- Kolhydrater: 2 gram
- Fiber: 0 gram
- Socker: 2 gram
Portionsstorlekar
Om du konsumerar gelatin som ett komplement, föreslår National Institutes of Health att det är säkert att ta upp till 10 gram om dagen i upp till sex månader.
Gelatin kan också hittas i andra livsmedel, inklusive soppor, buljonger, godis och desserter. Vissa av dessa kan innehålla höga halter av socker eller fett, så de bör ätas med måtta. De som tar gelatin för typ 2-diabetes bör undvika sockerrik mat.
Hur man förbereder gelatin
Gelatin finns redan i många livsmedel, men det kan också läggas till mat hemma genom gelatintillskott eller pulver. Gelatinpulver kan läggas till soppor, smoothies, drycker eller andra måltider.
För att använda gelatinpulver för att tjockna konsistensen på såser, mousser och gelatindesserter bör pulvret först placeras i kallt vatten och röras om tills det tjocknar och blir klumpat. Sedan kan den värmas tills den nästan kokar.
Till soppor kan du göra din egen gelatinrik buljong hemma med delar av kött som kyckling eller nötkött. Att koka ben, brosk och hud i vatten i flera timmar kan skapa en buljong med höga halter av gelatin.