Je hoeft geen héle bitcoin te kopen; een beetje kan ook (2024)

Eén bitcoin is inmiddels hartstikke duur en dat wekt bij sommigen de indruk dat investeren in bitcoin alleen zin heeft als je al rijk bent. Dat is niet zo, want je hoeft geen hele bitcoin te bezitten. De meeste mensen hebben geen hele bitcoin. Je kan in principe zelf kiezen hoeveel je in bitcoin wil investeren en het 'werkt' vanaf ieder bedrag: denk in procenten, niet euro's.

Als bitcoin iets nieuws voor je is dan zal het je al snel opvallen: één bitcoin kost tegenwoordig rond de €25.000 euro. Dat is veel geld en het lijkt voor normale mensen onbetaalbaar. Sommige mensen denken erdoor dat ze de spreekwoordelijke boot hebben gemist en dat investeren in bitcoin vandaag de dag - voor hen althans - onhaalbaar is of geen nut heeft. Dat is niet zo.

De meeste mensen hebben geen hele bitcoin

De meeste mensen die bitcoin bezitten hebben namelijk geen hele bitcoin, maar een kleinere hoeveelheid. Bitcoins zijn opdeelbaar tot acht cijfers achter de komma en de kleinste hoeveelheid die je kan bezitten is 0,00000001 BTC, oftewel 1 satoshi. Dat is op het moment van schrijven ongeveer €0,00026 euro waard. Je hoeft dus niet meteen een hele bitcoin te kopen en je kan zelf kiezen welk bedrag je wil investeren. Dat kan een groot bedrag zijn, maar een bedrag van bijvoorbeeld €10, €50 of €100 euro kan ook. Op sat.trading kan je lezen hoeveel 'sats' één euro waard is.

De meeste mensen zullen ook nooit een hele bitcoin bezitten. Dat is immers wiskundig onmogelijk omdat er nooit meer dan 21 miljoen bitcoins zullen zijn, terwijl de wereld bijna 8 miljard mensen telt. Bitcoins zijn dus heel zeldzaam. Wereldwijd kunnen nooit meer dan 21 miljoen mensen een hele bitcoin bezitten.

In theorie althans, want vermoedelijk zal het werkelijke aantal veel lager zijn. Veel bitcoins zijn namelijk in de loop der tijd verloren gegaan en sommige mensen bezitten er meer dan één (soms ook veel meer). Waarschijnlijk zullen daarom veel minder dan 21 miljoen mensen in staat zijn om een hele bitcoin (of meer) te bezitten. Voor sommige Bitcoiners is het bezitten van een hele bitcoin dan ook een soort 'heilige graal', waar ze soms jarenlang naartoe werken. Vanwege de absolute schaarste zal slechts een klein aantal van hen succesvol zijn in hun streven.

Bitcoin 'werkt' vanaf ieder bedrag

Je hoeft echter geen hele bitcoin te hebben, want bitcoin 'werkt' vanaf ieder bedrag. Je kan er misschien het beste in procenten naar kijken: als je een beetje bitcoin bezit ter waarde van €10 euro en de prijs van een bitcoin verdubbelt, dan verdubbelt ook de waarde van jouw beetje bitcoin naar €20. Als de prijs van bitcoin met de helft daalt, dan daalt de waarde van de hoeveelheid bitcoin die jij bezit in procenten evenveel mee.

Verhoudingsgewijs is het effect dus hetzelfde en het is helemaal aan jou hoeveel je wil investeren (en riskeren). Dat kan een hoog, maar ook een laag bedrag zijn. Iedereen moet hierin voor zichzelf een eigen risicoafweging maken.

De meeste mensen beginnen vandaag de dag met een relatief laag bedrag. Tenzij je heel rijk bent is dat waarschijnlijk ook aan te raden, want niemand weet exact wat de toekomst voor Bitcoin in petto heeft. Investeren in bitcoin is nog altijd risicovol en de meeste mensen die bitcoin bezitten investeren daarom niet al hun geld, maar slechts een deel.

Je hoeft geen héle bitcoin te kopen; een beetje kan ook (1)

Dollar-cost Averaging (DCA)

Steeds meer mensen investeren ook niet alles in één keer, maar sparen beetje bij beetje. Dat is volgens sommigen een verstandigere manier van investeren, omdat het erg moeilijk is om het 'juiste' koopmoment te kiezen. Als je een groot bedrag in één keer investeert is er een kans dat later blijkt dat je een ongunstig moment hebt uitgekozen, en dat is natuurlijk vervelend.

Wanneer je kleinere aankopen echter verspreidt over een langere periode, verspreid je daarmee ook het risico en behaal je een meer gemiddelde prijs. De kans dat je op een heel slecht moment koopt is erdoor kleiner en mocht het toch gebeuren dan staan er waarschijnlijk een paar gunstigere koopmomenten tegenover. In de Bitcoincommunity noemt men dit ook wel 'stacking sats' ; het beetje bij beetje sparen van satoshis. Vaak gaat het dan ook om kleine bedragen.

Steeds populairder is het zogenaamde Dollar-cost Averaging (DCA). Dat is min of meer hetzelfde, maar dan volgens een vast schema. Mensen die dat doen kopen periodiek een vast bedrag aan bitcoin, bijvoorbeeld €50 euro per week of €100 euro per maand. Voorstanders geloven dat deze manier van investeren meestal succesvoller is dan andere strategieën, en bovendien veel minder stressvol.

Bits

Met Bits, die bitcoinspaardienst van Bitonic, kun je bitcoin kopen via de dollar-cost average strategie. Hierbij laat je je niet leiden door je emoties, maar koop je op een vast moment een vast bedrag aan bitcoin.

Je kunt ervoor kiezen je gespaarde bitcoin gelijk naar je eigen wallet te laten sturen. Ook kun je met gebundelde aankopen bitcoin opsparen tot een door jezelf ingestelde limiet (tot een maximumbedrag van €5000,-). Als je je limiet hebt bereikt, wordt het opgespaarde bedrag aan bitcoin direct naar je wallet gestuurd. Zo bespaar je flink wat transactiekosten en wordt het Bitcoinnetwerk minder belast.

Wil je beginnen met Bitcoin? Lees dan eens onze beknopte gids voor beginners!

Dit artikel is eerder verschenen in januari 2021 op bitcoin.nl.

Je hoeft geen héle bitcoin te kopen; een beetje kan ook (2024)

FAQs

Je hoeft geen héle bitcoin te kopen; een beetje kan ook? ›

Bitcoins zijn opdeelbaar tot acht cijfers achter de komma en de kleinste hoeveelheid die je kan bezitten is 0,00000001 BTC, oftewel 1 satoshi. Dat is op het moment van schrijven ongeveer €0,00026 euro waard. Je hoeft dus niet meteen een hele bitcoin te kopen en je kan zelf kiezen welk bedrag je wil investeren.

Kan ik één hele bitcoin kopen? ›

Een enkele bitcoin bestaat uit 100 miljoen kleinere eenheden, bekend als satoshis. Je kunt een fractie van een bitcoin kopen op elke exchange .

Kun je ook halve Bitcoin kopen? ›

Goed om te weten is dat je ook een deel van een bitcoin kunt kopen, bijvoorbeeld een halve of een kwart of zelfs eenhonderdste.

Kan ik een halve bitcoin kopen? ›

Bitcoin kan fractioneel worden gekocht , dus je hoeft geen hele bitcoin te kopen om er een aantal te bezitten. Bijvoorbeeld, als de prijs van bitcoin $10.000 is, kun je 0,1 bitcoin kopen voor $1.000.

Kan ik voor 100 euro Bitcoin kopen? ›

Dit wisselt sterk en hangt af van de actuele Bitcoin koers. Het mooie aan de Bitcoin is dat deze kan worden opgedeeld. Je kunt dus ook 0,01 0,001 of 0,00001 Bitcoin kopen. Hierdoor kan je eigenlijk altijd met een bedrag van 100 euro Bitcoins kopen.

Wat is de kleinste hoeveelheid bitcoin die je kunt kopen? ›

De minimale ordergrootte op de Bitcoin-markt is 0,00001 BTC .

Hoeveel kost het om een ​​hele bitcoin te kopen? ›

BTC naar Amerikaanse dollar conversietabellen

De huidige waarde van 1 BTC is $56.672,19 USD .

Hoeveel wordt bitcoin waard in 2024? ›

Wat kunnen we verwachten van Bitcoin Cash in 2030?
JaarJuni% t.o.v. huidige prijs
2024€ 288,69141,8%
2025€ 692,51188,45%
2026€ 950,22299,68%
2027€ 1.240,85410,45%
6 more rows

Wat kost 1 bitcoin kopen? ›

Op dit moment kost het ongeveer € 54.229,57 om 1 Bitcoin te kopen.

Hoe lang duurt 1 bitcoin minen? ›

Hoe meer miners actief zijn, hoe moeilijker het is om een puzzel op te lossen. De moeilijkheidsgraad van het minen wordt per 2016 blokken aangepast, wat neerkomt op ongeveer 14 dagen. De hashrate is een metrische eenheid die de prestaties van het Bitcoin netwerk berekend.

Is het de moeite waard om 0,01 bitcoin te kopen? ›

Concluderend kan het kopen van 0,01 BTC vandaag, ongeveer een investering van $ 500 tegen de huidige prijzen, iemand verzekeren van een top 13% houderpositie . Wanneer we de relatieve vermogensconcentratie van de fiat- en Bitcoin-markten vergelijken, deelt het behoren tot de top 13% van Bitcoin dezelfde exclusiviteit als een fiat-miljonair zijn.

Hoeveel mensen bezitten 1 bitcoin? ›

Samenvatting: In 2024 waren er wereldwijd ongeveer 420 miljoen gebruikers van cryptocurrency. Hiervan bezitten ongeveer 1,5 miljoen personen meer dan 1 Bitcoin, wat slechts 0,36% is van alle gebruikers van cryptocurrency.

Hoeveel krijg ik als ik 1 dollar in bitcoin investeer? ›

1 USD is gelijk aan 0,000017 BTC . De huidige waarde van 1 Amerikaanse dollar is +0,60% ten opzichte van de wisselkoers voor BTC in de afgelopen 24 uur. De huidige Bitcoin-marktkapitalisatie is $1,14T. Maak een gratis Kraken-account aan om vandaag direct USD naar BTC te converteren.

Kan Bitcoin naar 0 gaan? ›

In de praktijk en in de huidige omstandigheden is het zeer onwaarschijnlijk dat de waarde van Bitcoin naar 0 zal gaan. De munt is nog altijd een belangrijke speler in de wereld van cryptocurrency.

Hoeveel wordt Bitcoin waard in 2030? ›

Wat zijn de verwachtingen van Bitcoin in 2030? Bitcoin blijft op de goede koers. De voorspellingen zijn halverwege 2030 een koers van € 382.090,82. Richting december 2030 zal de prijs dan waarschijnlijk schommelen rond de € 423.657,77.

Kan ik voor 50 euro Bitcoin kopen? ›

Het aantal bitcoins dat je kunt kopen, is afhankelijk van hoeveel informatie in je account bekend is. Ben je net aangemeld en is alleen je e-mailadres bekend, dan kun je voor 50 euro kopen. Heb je een aankoop gedaan en daarmee je bankrekening met iDEAL geverifieerd, dan kun je grotere bedragen aan bitcoins kopen.

Hoe krijg ik een volledige bitcoin? ›

De meeste mensen zullen niet in staat zijn om een ​​hele BTC te kopen vanwege de prijs, maar je kunt wel delen van één BTC kopen op deze exchanges in fiat-valuta, zoals Amerikaanse dollars . Je kunt bijvoorbeeld bitcoin kopen op Coinbase door een account te maken en te financieren met je bankrekening, creditcard of debitcard.

Kan ik een fractie van een bitcoin kopen? ›

Koop Bitcoin Direct

In tegenstelling tot traditionele investeringen hoeft u echter geen hele Bitcoin te kopen; u kunt slechts een fractie kopen , waardoor het een flexibele optie is voor zowel kleine als grote investeerders. Wanneer u Bitcoin rechtstreeks koopt, krijgt u het volledige eigendom van uw investering.

Hoe zeldzaam is het om één bitcoin te bezitten? ›

1 BTC wordt op het moment van schrijven vastgehouden door iets meer dan 1 miljoen wallets. De mijlpaal van één miljoen werd voor het eerst bereikt in mei 2023.

Kun je een hele bitcoin kopen op Coinbase? ›

Gelukkig kun je in de Verenigde Staten Bitcoin kopen op de gecentraliseerde exchange van Coinbase . Coinbase is de meest vertrouwde plek voor mensen en bedrijven om Bitcoin te kopen, verkopen en beheren. Het is snel en eenvoudig. Hier is een stapsgewijze handleiding over hoe je Bitcoin kunt kopen.

Top Articles
XM Invalid Account
How to crack Wordle: 5-letter words to use first
Warren Ohio Craigslist
Unit 30 Quiz: Idioms And Pronunciation
Compare Foods Wilson Nc
Tmf Saul's Investing Discussions
Research Tome Neltharus
Sissy Hypno Gif
Wild Smile Stapleton
Steve Strange - From Punk To New Romantic
Jesus Revolution Showtimes Near Chisholm Trail 8
Simple Steamed Purple Sweet Potatoes
10 Great Things You Might Know Troy McClure From | Topless Robot
No Strings Attached 123Movies
Accuradio Unblocked
Moonshiner Tyler Wood Net Worth
Les Schwab Product Code Lookup
Dallas Cowboys On Sirius Xm Radio
Lazarillo De Tormes Summary and Study Guide | SuperSummary
Gopher Hockey Forum
Georgetown 10 Day Weather
Selfservice Bright Lending
Military life insurance and survivor benefits | USAGov
Mtr-18W120S150-Ul
Yosemite Sam Hood Ornament
Jayah And Kimora Phone Number
University Of Michigan Paging System
D2L Brightspace Clc
Cognitive Science Cornell
R/Airforcerecruits
Remnants of Filth: Yuwu (Novel) Vol. 4
Co10 Unr
Www Mydocbill Rada
Www.1Tamilmv.con
Dl.high Stakes Sweeps Download
Isablove
How often should you visit your Barber?
Guide to Cost-Benefit Analysis of Investment Projects Economic appraisal tool for Cohesion Policy 2014-2020
Broken Gphone X Tarkov
How does paysafecard work? The only guide you need
Housing Intranet Unt
Craigslist Pa Altoona
Conan Exiles Armor Flexibility Kit
COVID-19/Coronavirus Assistance Programs | FindHelp.org
Smite Builds Season 9
Grizzly Expiration Date Chart 2023
Brother Bear Tattoo Ideas
Caphras Calculator
El Patron Menu Bardstown Ky
Pilot Travel Center Portersville Photos
The Significance Of The Haitian Revolution Was That It Weegy
Electronics coupons, offers & promotions | The Los Angeles Times
Latest Posts
Article information

Author: Lidia Grady

Last Updated:

Views: 6323

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lidia Grady

Birthday: 1992-01-22

Address: Suite 493 356 Dale Fall, New Wanda, RI 52485

Phone: +29914464387516

Job: Customer Engineer

Hobby: Cryptography, Writing, Dowsing, Stand-up comedy, Calligraphy, Web surfing, Ghost hunting

Introduction: My name is Lidia Grady, I am a thankful, fine, glamorous, lucky, lively, pleasant, shiny person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.