Nederlandse dividendaandelen aan de AEX en AMX (2024)

Meest verhandelde aandelen, Educatie

28.10.21

Sommige aandelen keren dividend uit, een bedrag waarmee de aandeelhouder kan delen in de winst van een bedrijf. Dit worden dividendaandelen genoemd. Zowel op de AEX als op de AMX staat een aantal bedrijven genoteerd dat dividend uitkeert.

Heeft u er ooit aan gedacht om dividendaandelen aan uw portefeuille toe te voegen? Lees verder om meer te leren over dividendaandelen en hoe dividendbeleggen werkt.

Wat is dividend?

Dividend is een winstuitkering aan de aandeelhouder. De hoogte van de dividenduitkering is doorgaans gerelateerd aan de hoogte van de behaalde winst. Een onderneming deelt op die manier een deel van de winst met de aandeelhouders.

Dividend wordt meestal jaarlijks betaald. Bij een contant dividend (cash dividend) ontvangt de aandeelhouder een bedrag op zijn rekening. Bij stockdividend is de uitkering in aandelen.

Voorwaarden om dividend uit te keren

Er bestaan wettelijke regels waar bedrijven zich aan moeten houden bij het uitkeren van dividend. Deze zijn samen te vatten in de volgende punten:

  • De balanstest. Omdat dividend een winstuitkering is, mag dividend slechts worden uitgekeerd als er sprake is van winst. Winst uit eerdere boekjaren telt daarbij ook mee. Dividend mag nooit worden gefinancierd met het eigen kapitaal en de (verplichte wettelijke) reserves van de onderneming. De in de jaarrekening opgenomen balans is bepalend voor de vraag of de winst kan worden uitgekeerd.
  • Geld lenen om dividend uit te betalen mag, indien het bedrijf aan de balanstest voldoet. Een bedrijf zou hiervoor kunnen kiezen als er wel voldoende reserves zijn, maar onvoldoende liquide middelen.
  • De continuïteitsnorm. Bij het uitkeren van dividend moet het bedrijf de belangen van haar schuldeisers in acht nemen. Dit betekent dat de continuïteit van de vennootschap door de dividenduitkering niet ernstig in gevaar mag worden gebracht. Hierbij moet ook rekening worden gehouden met externe omstandigheden, zoals markt- en brancheontwikkelingen.
  • De bevoegdheid tot het toekennen van dividend ligt in principe bij de aandeelhouders. De basis voor de uitbetaling van het dividend is namelijk een voorstel dat de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders ter besluitvorming voorleggen.
  • Het is ook mogelijk een interimdividend toe te kennen, dat gefinancierd wordt uit de winst van het lopend boekjaar.

Groeiaandelen en (hoog)dividendaandelen

Dividendaandelen (of hoogdividendaandelen) zijn aandelen van ondernemingen waarop doorgaans een relatief hoog dividend wordt uitgekeerd. Het dividend per aandeel is daarbij meestal jaarlijks stabiel of licht groeiend. De payout ratio, het deel van de winst dat wordt uitgekeerd, ligt bij dit type aandelen vaak boven de 50%.

Groeiaandelen zijn aandelen waarvan wordt verwacht dat ze sneller groeien dan het gemiddelde groeipercentage van de markt. Groeiaandelen keren doorgaans geen dividend uit, omdat de winst terug het bedrijf in gaat als investering om de groei te versnellen.

Wilt u meer weten over groeiaandelen? Lees dan ons artikel over groeiaandelen en waardeaandelen.

Welke aandelen keren dividend uit?

Niet alle bedrijven keren dividend uit en een dividenduitkering is ook niet gegarandeerd elk jaar. Hieronder kunt u zien hoeveel dividend er is uitgekeerd door bedrijven uit de AEX in de afgelopen 2 jaar:

TickerBedrijfsnaamBedrag 2020Bedrag 2019Frequentie
ASML NA EquityASML HOLDING NV2.752.40Halfjaarlijks
DSM NA EquityKONINKLIJKE DSM NV2.402.40Halfjaarlijks
NN NA EquityNN GROUP NV2.332.16Halfjaarlijks
ASRNL NA EquityASR NEDERLAND NV2.041.90Halfjaarlijks
ASM NA EquityASM INTERNATIONAL NV2.001.50Onregelmatig
AKZA NA EquityAKZO NOBEL N.V.1.951.90Halfjaarlijks
BESI NA EquityBE SEMICONDUCTOR INDUSTRIES1.701.01Jaarlijks
UNA NA EquityUNILEVER PLC1.641.43Elk kwartaal
RAND NA EquityRANDSTAD NV1.624.32Jaarlijks
LIGHT NA EquitySIGNIFY NV1.401.35Jaarlijks
WKL NA EquityWOLTERS KLUWER1.361.18Halfjaarlijks
IMCD NA EquityIMCD NV1.020.90Jaarlijks
PHIA NA EquityKONINKLIJKE PHILIPS NV0.850.83Jaarlijks
AD NA EquityKONINKLIJKE AHOLD DELHAIZE N0.760.76Halfjaarlijks
HEIA NA EquityHEINEKEN NV0.701.68Halfjaarlijks
RDSA NA EquityShell PLC PLC-A SHS0.651.88Elk kwartaal
REN NA EquityRELX PLC0.470.46Halfjaarlijks
MT NA EquityARCELORMITTAL0.300.30Jaarlijks
KPN NA EquityKONINKLIJKE KPN NV0.130.13Halfjaarlijks
INGA NA EquityING GROEP NV0.120.69Halfjaarlijks
AGN NA EquityAEGON NV0.120.15Halfjaarlijks
PRX NA EquityPROSUS NV0.0060.00Geen
URW NA EquityUNIBAIL-RODAMCO-WESTFIELD0.0010.80Onregelmatig
ADYEN NA EquityyADYEN NV0.000.00Geen
TKWY NA EquityJUST EAT TAKEAWAY0.000.00Geen

Hieronder vindt u het uitgekeerde dividend van de bedrijven uit de AMX:

TickerBedrijfsnaamBedrag 2020Bedrag 2019Frequentie
FLOW NA EquityFLOW TRADERS6.500.90Halfjaarlijks
APAM NA EquityAPERAM1.751.75Elk kwartaal
VPK NA EquityVOPAK1.201.15Jaarlijks
ECMPA NA EquityEUROCOMMERCIAL PROPERTIES NV1.171.96Jaarlijks
TWEKA NA EquityTKH GROUP NV-DUTCH CERT1.001.50Halfjaarlijks
WDP BB EquityWAREHOUSES DE PAUW SCA0.800.11Jaarlijks
SBMO NA EquitySBM OFFSHORE NV0.730.91Jaarlijks
AALB NA EquityAALBERTS NV0.001.28Jaarlijks
ARCAD NA EquityARCADIS NV0.600.56Jaarlijks
CRBN NA EquityCORBION NV0.560.56Jaarlijks
BOKA NA EquityBOSKALIS WESTMINSTER0.500.50Jaarlijks
PNL NA EquityPOSTNL NV0.280.08Halfjaarlijks
fa*gR BB Equityfa*gRON0.180.15Jaarlijks
AMG NA EquityAMG ADVANCED METALLURGICAL0.100.40Halfjaarlijks
ABN NA EquityABN AMRO BANK NV-CVA0.001.28Halfjaarlijks
INTER NA EquityINTERTRUST NV0.000.63Onregelmatig
GVNV NA EquityGRANDVISION NV0.000.35Jaarlijks
AF FP EquityAIR FRANCE-KLM0.000.00Onregelmatig
BFIT NA EquityBASIC-FIT NV0.000.00Geen
FUR NA EquityFUGRO NV0.000.00Jaarlijks
GLPG NA EquityGALAPAGOS NV0.000.00Geen
INPST NA EquityINPOST SA0.000.00Geen
JDEP NA EquityJDE PEET'S NV0.000.00Halfjaarlijks
OCI NA EquityOCI NV0.000.00Geen
ALFEN NA EquityALFEN BEHEER B.V.0.000.00Geen

Zoals u ziet zijn er in Nederland geen aandelen die maandelijks dividend uitkeren. Maar, er zijn wel bedrijven die op kwartaalbasis een betaling van dividend doen. Op de AEX zijn dat Shell en Unilever en op de AMX is dat Aperam.

Sommige bedrijven keren (bijna) elk jaar dividend uit en doen dit al vele jaren achter elkaar. Deze bedrijven noemen we dividendaristocraten. Lees hier meer over beleggen in Amerikaanse dividendaristocraten of Europese dividendaristocraten.

Dividendbeleggen als strategie

Of dividendbeleggen in uw strategie past ligt aan uw beleggingsdoelen en persoonlijke voorkeuren. Dividend op zichzelf is geen goede indicator van de (toekomstige) prestaties van een onderneming.

Echter kunnen dividenduitkerende aandelen wel voordelen hebben voor beleggers. Enkele van de belangrijkste voordelen van beleggen in dividendaandelen zijn:

  • Passief inkomen - Hoewel dividenduitkeringen nooit gegarandeerd zijn, kunnen beleggers regelmatig passief inkomen ontvangen door een aandeel in bezit te houden.
  • Lagere volatiliteit - Studies hebben aangetoond dat aandelen die dividend uitkeren het tijdens periodes waarin de markt daalt (bear markt) beter doen dan aandelen die geen dividend uitkeren.
  • Compounding (rente op rente) – Bij deze strategie herinvesteert een belegger de ontvangen dividenden door er meer aandelen van te kopen. Vervolgens gebruikt hij of zij de dividenden van de nieuwe aandelen weer om nog meer aandelen te kopen, enzovoorts. Dit maakt het mogelijk om dividenden te compounden (opstapelen). Omdat het rendement dat u op een belegging ontvangt na verloop van tijd ook weer rendement oplevert, wordt de impact van dit effect exponentieel groter na verloop van tijd.

Dividend herbeleggen

U kunt ervoor kiezen om het dividend te herbeleggen. Wanneer u dividenden herbelegt, profiteert u van rente-op-rente.

Onderstaand voorbeeld vergelijkt het genormaliseerde S&P500-rendement met het S&P 500 Total Return rendement. Bij die laatste is het dividend steeds herbelegd.

Nederlandse dividendaandelen aan de AEX en AMX (1)

Bron: Yahoo! Finance

Het verschil is aanzienlijk en groeit exponentieel naarmate de tijd verstrijkt. Naar verluidt noemde Albert Einstein het rente-op-rente-effect dan ook ‘het achtste wereldwonder’ en zei daarbij: 'Hij die het begrijpt, verdient er aan; hij die het niet begrijpt, betaalt het.'

Herbeleggen

Dividend kan worden uitbetaald in twee vormen: contant (cashdividend) of in aandelen (stockdividend). Vaak kunt u zelf kiezen hoe u wordt uitbetaald.

Als u kiest voor herbeleggen kan dit op twee verschillende manieren:

  1. Herbeleggen middels stockdividend

    Met stockdividend krijgt u uw dividend uitbetaald in nieuwe aandelen. Een dergelijke herinvesteringsstrategie voor dividend scheelt op het gebied van transactiekosten en het gaat volledig automatisch. Zo zorgt u er ook voor dat u regelmatig extra aandelen ontvangt. Echter bieden lang niet alle bedrijven stockdividend aan. Meestal kunt u het dividend alleen in cash uitbetaald krijgen.

  2. Het herbeleggen van cashdividend:

    Bij een herbelegging van het dividend in contanten laat u geld uitkeren en belegt u dit vervolgens ergens anders in, bijv. bij uw volgende aandelenaankoop. U kunt bijvoorbeeld voor cashdividend kiezen wanneer het onderliggende bedrijf slecht presteert of wanneer uw positie zijn maximum heeft bereikt.

  3. De voordelen van deze dividendherbeleggingstrategie zijn: de vrijheid om het dividend te investeren in andere (ondergewaardeerde) aandelen naar uw eigen voorkeur, de mogelijkheid geld op te sparen om op een ander moment aandelen te kopen (bijvoorbeeld wanneer de koers lager is) en beter in staat zijn uw portfefeuile te diversifiëren.

Uitkeren

Mocht u een ander doel voor ogen hebben voor uw dividendopbrengst, dan is het uitkeren van uw dividend ook een optie. Zo maakt u geld vrij om het aan iets anders te besteden of om het opzij te zetten.

Dividendaandelen kopen bij DEGIRO

Wilt u beleggen in dividendaandelen in de AEX of AMX? Bij DEGIRO maken wij het u gemakkelijk en betaalbaar met ons gebruiksvriendelijke platform en lage tarieven.

Naast onze selectie aan dividendaandelen, bieden wij een groot aantal andere bedrijven en financiële producten om in te beleggen op meer dan vijftig beurzen in dertig landen. Ga voor meer informatie naar de pagina beurzen op onze website.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houd er rekening mee dat de feiten mogelijk zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Yahoo! Finance, Dividendpagina, Investopedia

Nederlandse dividendaandelen aan de AEX en AMX (2024)
Top Articles
Deriv MT5 | MetaTrader 5 Trading Platform | Deriv
Your Guide to Employee Rewards | Awardco
Dainty Rascal Io
Durr Burger Inflatable
55Th And Kedzie Elite Staffing
Pet For Sale Craigslist
Dricxzyoki
DL1678 (DAL1678) Delta Historial y rastreo de vuelos - FlightAware
Fnv Turbo
Craigslist Cars And Trucks Buffalo Ny
T&G Pallet Liquidation
Fallout 4 Pipboy Upgrades
Midway Antique Mall Consignor Access
Aries Auhsd
Where's The Nearest Wendy's
Cranberry sauce, canned, sweetened, 1 slice (1/2" thick, approx 8 slices per can) - Health Encyclopedia
Immediate Action Pathfinder
Watch TV shows online - JustWatch
10 Best Places to Go and Things to Know for a Trip to the Hickory M...
National Office Liquidators Llc
Buff Cookie Only Fans
Buy PoE 2 Chaos Orbs - Cheap Orbs For Sale | Epiccarry
Download Center | Habasit
Red Devil 9664D Snowblower Manual
NBA 2k23 MyTEAM guide: Every Trophy Case Agenda for all 30 teams
Lehmann's Power Equipment
20 Different Cat Sounds and What They Mean
Mc Donald's Bruck - Fast-Food-Restaurant
U Of Arizona Phonebook
Ford F-350 Models Trim Levels and Packages
Skycurve Replacement Mat
Booknet.com Contract Marriage 2
Doctors of Optometry - Westchester Mall | Trusted Eye Doctors in White Plains, NY
Enduring Word John 15
Hwy 57 Nursery Michie Tn
Rays Salary Cap
Mia Malkova Bio, Net Worth, Age & More - Magzica
Egg Crutch Glove Envelope
B.k. Miller Chitterlings
Kelsey Mcewen Photos
Craigslist Georgia Homes For Sale By Owner
Express Employment Sign In
ACTUALIZACIÓN #8.1.0 DE BATTLEFIELD 2042
Poe Self Chill
John M. Oakey & Son Funeral Home And Crematory Obituaries
Unblocked Games - Gun Mayhem
Port Huron Newspaper
Sinai Sdn 2023
Diario Las Americas Rentas Hialeah
Shad Base Elevator
Latest Posts
Article information

Author: Eusebia Nader

Last Updated:

Views: 6104

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Eusebia Nader

Birthday: 1994-11-11

Address: Apt. 721 977 Ebert Meadows, Jereville, GA 73618-6603

Phone: +2316203969400

Job: International Farming Consultant

Hobby: Reading, Photography, Shooting, Singing, Magic, Kayaking, Mushroom hunting

Introduction: My name is Eusebia Nader, I am a encouraging, brainy, lively, nice, famous, healthy, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.