Skydd av Nigeria -gorillor och andra hotade arter: Frågor och svar med Andrew Dunn från WCS (2024)

  • Den nationella direktören för Society for the Conservation of Wildlife (WCS) i Nigeria, Andrew Dunn, är en enastående expert i framkant när det gäller övervakning och skydd av i fara för utrotning och andra vilda djur i Nigeria i skogarna och nationalparkerna så att de inte släcker eller jagas av krypskytare.
  • Enligt den senaste nationella strategin för att bekämpa brott mot djurliv och skogar i Nigeria (2022-2026) husar det mest befolkade landet i Afrika mer än 864 fåglarter, 117 amfibier, 203 reptiler, mer än 775 arter av fisk, 285 däggdjur , mer än 4715 vaskulära växter och förmodligen många fler icke -dokumenterade arter, men både flora och fauna möter många hot som experter som Dunn försöker förhindra att bevara dessa arter.
  • I en intervju med Mongabay talar Dunn om hur han stärktes i världen av djurskydd och hur WCS Nigeria och andra partners hjälper till att förbättra skyddet av hotade arter som gorilla, bland andra i skogar och parker National Cross River State i State i Nigeria.Den sydöstra änden av landet.

Nigeria är en av de viktigaste kritiska biologiska mångfalden i världen.Under de senaste decennierna har emellertid denna biologiska mångfald överflöd varit under ett betydande hot i en snabb tillväxtpopulation.Inom ett decennium,Befolkningen i Nigeria ökadeFrån 161 miljoner 2010 till 208,3 miljoner 2020. Detta har ytterligare ökat trycket på den rika mångfalden av arter av flora och fauna i ekosystemen i tropiska skogar, savannor och mangrover i landet på grund av den kontinuerliga minskningen av livsmiljön i vilda Livet som ett resultat av den antropogena aktiviteten i ökningen i befolkningen i landet.

I denna intervju med Mongabay talade Andrew Dunn, nationell chef för Society for Conservation of Wildlife (WCS) i Nigeria, om sin resa till bevarandeomfånget och hur WCS, tillsammans med andra partners, hjälper till att skydda och bevara Arter av gorillor och andra vilda djur i fara för utrotning i skogarna i Nigeria.

Dunn sa att ett av de största bevarandeproblemen i Nigeria idag är osäkerhet och att tre av de sju värdefulla nationalparkerna i Nigeria, Kainji Lake National Park, Kamuku National Park och Chad Basin National Park, har tagits av banditer och upproringar .

Som ett resultat av detta sade Dunn att Park Rangers inte kan patrullera under sådana förhållanden, vilket resulterar i att parkerna förklaras "förbjudna områden", som enligt honom har allvarliga återverkningar för bevarande och regional säkerhet.

Protección de los gorilas de Nigeria y otras especies en peligro de extinción: Preguntas y respuestas con Andrew Dunn de WCS (1)

Dunn begärde mer stöd för National Parks Service, särskilt tillhandahållandet av bättre skjutvapen och Grapezarque -utbildning, som sa att det är brådskande nödvändigt, tillsammans med ett starkare samarbete med Nigeria Army.

Nyligen uppstod Nigeria som en viktig källa, destination och transiteringsland för internationell olaglig handel med vilda djur över hela världen efter att det konstaterades att landets befolkning på mer än 200 miljoner är en viktig aktör i värdekedjorna för pinnen på Rose, The of Ros elfenben av elefant och pangolin.Skalor, bland andra olagliga vilda produkter som handlas över hela världen.

Förutom landets snabba befolkningstillväxt, några av de viktigaste faktorerna som identifierats som promotorer för Niger lagen, regional instabilitet, växande ekonomisk tillväxt, styrning och svaga institutioner, befolkningstillväxt och tillhörande tryck och fattigdom.

Andra faktorer, såsom livsmiljöförändring, överutnyttjande, föroreningar, invasiva exotiska arter, klimatförändringar och trafik för vilda och skogsprodukter utövar också både direkta och indirekta tryck på landets biologiska mångfald.

EnligtRöd lista över International Union for Nature Conservation (IUCN), Nigeria har totalt 23 djurarter i kritisk fara, 42 i fara och 104 sårbara.De som klassificeras som kritisk fara i Nigeria inkluderar Red Colobo del Delta del Niger(Piliocolobus Epieni)CRUSADE RIVER GORILLA(Gorilla Gorilla Diehli),Relic of Gambles(Pentaphlebia gambles), platt vinge(Neurolestes nigeriensis)och Perret Toad(Sclerophrys Perreti).

Protección de los gorilas de Nigeria y otras especies en peligro de extinción: Preguntas y respuestas con Andrew Dunn de WCS (2)

Dunn sa att han är särskilt stolt över att ta Cross River Gorillas från kanten av utrotning till en befolkning som nu uppskattas till 100 i Nigeria och 200 i Kamerun.

Följande intervju har redigerats något av dess förlängning och tydlighet.

Mongabay: Berätta vänligt om dig och din bakgrund.

Andrés Dunn:Jag heter Andrew Dunn och jag är den nationella direktören för Society for Wildlife Conservation (WCS) i Nigeria.Efter examen från universitetet i Storbritannien arbetade jag som frivillig forskningsassistent i flera projekt i Storbritannien och hjälpte till att studera ekologin hos Soay -fåren, Red Deer, The Grey Seals och Gamo.Jag arbetade på en marinbiologisk station på en avlägsen ö utanför Irlands kust och arbetade som botaniker på Idilic Campiña de Hampshire [i sydöstra England].Men det var alltid min dröm att arbeta i Afrika, och jag känner mig välsignad att bo och arbeta här idag.Jag känner mig hemma i Afrika, men jag blev kär i Nigeria.

Mongabay: Vad ledde till att du omfattade bevarandearbete?

Andrés Dunn:Jag hade alltid flera husdjur som barn, jag gillade att besöka djurparker och campa i kullarna i norra England.Som universitetsstudent i biologi vid University of London på 1980 -talet, där de, utöver de traditionella kurserna för anatomi och taxonomi, lärde oss också om naturen och miljön, och jag påverkades mycket av böcker som Rachel Carson.Tyst vår.Vid den tiden var bevarande en mycket ny och spännande idé för mig och ville desperat engagera sig.Det var inget annat jag skulle vilja göra, så valet för mig var enkelt.Naturligtvis insåg jag senare att bevarandearbete kräver beslu*tsamhet och engagemang;Det är ett sätt att leva mer än ett jobb.

Mongabay: Corry ME om jag har fel, men du har arbetat med bevarandefrågor länge.Vilka är några av de viktigaste sakerna du har lärt dig under den här perioden?

Andrés Dunn:Jag har arbetat med bevarande sedan 1986 och i Afrika sedan 1989. Det kan tyckas länge, men jag gillar att tro att jag fortfarande är en ung man.Genom att bo i Afrika har jag uppenbarligen lärt mig mycket och jag lär mig fortfarande nya saker varje dag.Under åren har jag haft turen att ha haft stora mentorer och arbetat med underbara människor.När jag arbetade på Gashaka Gumti National Park [Nigerias största nationalpark] under 1990 -talet hade jag tur att bli vägledd av Salamu Waziri, en pensionerad Buffalo -jägare.Han talade inte mycket engelska och jag talade inte mycket Hausa, men det räckte och på något sätt anslöt vi oss.Vi går tillsammans genom den nyetablerade nationalparken;Han var patientlärare och visade mig många spår av djur och tecken som annars inte skulle ha sett för mitt oerfarna öga.Medan jag skrev i min anteckningsbok samlade han noggrant bark och rötter för att använda dem som ingredienser i traditionell medicin.Varje dag såg jag något nytt, och en dag spårar vi en grupp elefanter som hade korsat gränsen från Kamerun.Han samlade alltid vild honung och förföljde ofta svärmar av arga bin.

Under hela min karriär är de viktigaste sakerna som jag har lärt mig: 1. Betydelsen av nationalparker och skyddade områden för bevarande, särskilt i ett land som Nigeria, där hot är så höga att det är osannolikt att det är osannolikt mycket av Vilda liv utanför de skyddade områdena..Utan nationalparker skulle Nigeria ha väldigt lite vilda djur, så vi måste skydda dem.2. Betydelsen av att arbeta med lokala samhällen kring skyddade områden för att få viss bevarandeförmån.Utan stöd från lokala samhällen kommer skyddade områden inte att överleva på lång sikt.Lokala samhällen kan hjälpa till att rädda skyddade områden.Och 3. Betydelsen av att bygga ett bra team runt dig och utveckla unga talanger.Bevarande kräver solida tvärvetenskapliga team: Förutom biologer och rangers behöver vi också lärare, ingenjörer, agronomer och kommunikationsspecialister.Att utveckla unga talanger är avgörande för framtiden;Lyckligtvis finns det mycket unga talanger i Nigeria och när jag växte upp hjälpte arbetet med ungdomar mig att hålla mig ung också.

Protección de los gorilas de Nigeria y otras especies en peligro de extinción: Preguntas y respuestas con Andrew Dunn de WCS (3)

Mongabay: Varför Afrika?Varför Nigeria?Och hur länge har det varit i din nuvarande position?

Andrés Dunn:För mig representerar Afrika toppen av bevarandearbetet;Du kan inte jämföra någon annan plats.Närvaron av ikoniska och karismatiska arter, som elefanter, gorillaer och lejon, är mycket spännande och vi måste skydda dem.Mitt första jobb i Afrika var i Liberia och inspekterade stora däggdjur i hela landet, men jag evakuerades från landet under inbördeskriget.Lyckligtvis hade jag tur att WWF-Reino Unido skickade mig till Nigeria 1992 för att genomföra de första studierna av den nyskapade Gashaka Gumti National Park i staterna Taraba och Adamawa.

Nigerierna är varma och generösa människor och jag kände mig snabbt hemma.Det finns ingen plats som Nigeria;Jag tror att Nigeria hittade mig.Jag har arbetat för Wildlife Conservation Society i Nigeria sedan 2004. WCS har vuxit snabbt sedan dess.

Mongabay: Världen har genomgått många miljöförändringar sedan dess bevarandearbete började i Afrika.Vad ser du i framtiden?

Andrés Dunn:När den mänskliga befolkningen i Afrika fortsätter att växa kommer djurlivet att bli alltmer begränsade till små skyddsrum som våra nationalparker.I framtiden kommer sådana områden bara att överleva om de ger verkliga fördelar för de omgivande samhällena.Sedan ser jag i framtiden starkare allianser mellan skyddade områden och omgivande samhällen.Ett underbart exempel på detta är i MBE -bergen i delstaten Cross River [i det sydöstra hörnet av landet], där de nio omgivande samhällena gick med för att bilda en bevarandeförening för att skydda Cross River Gorillas och andra vilda djur i fara för utrotning .Men utan tvekan kommer hot att fortsätta växa och detta kommer att kräva högre nivåer av politiskt engagemang av regeringen, finansiering av givare och föreningar som utvidgas till lokala samhällen.

Mongabay: Vilka är dina uppfattningar om Nigerias biologiska mångfald?

Andrés Dunn:Nigeria innehåller fortfarande mycket biologisk mångfald, men dess betydelse försummas och är inte allmänt erkänd.Nigeria har mycket höga nivåer av rikedom och endemism av arter, särskilt primater, fåglar och amfibier.Även om vissa arter har släckts [lokalt], såsom giraffen och goupen, har Nigeria den konstiga gorillaen i Afrika, känd som Cross River Gorilla, samt den mest sällsynta typen av schimpans: schimpansen av Nigeria-Camerún.[Pan Troglodytes grekiska].Livsmiljöerna i Nigeria sträcker sig från mangrover, tropiska skogar, savannor, berg och öknar, så landet är extremt rikt på biologisk mångfald, som fåglar och fjärilar.

Protección de los gorilas de Nigeria y otras especies en peligro de extinción: Preguntas y respuestas con Andrew Dunn de WCS (4)

Mongabay: Vilka är de viktigaste projekten/verken i WCS Nigeria idag?

Andrés Dunn:WCS Nigeria fokuserar på att skydda Gorillorna i Cross River, elefanterna i skogen och schimpanserna i Afi-berget i tre platser i staten Cross River: Cross River National Park, Smakstap Life Sanctuary of the Afi Mountain and the MBE Berg.WCS har också ett viktigt projekt för att skydda elefanterna och lejon i La Sabana i Yankari -jaktreservatet i delstaten Bauchi.WCS gör detta som arbetar med partners som National Parks Service, Cross River Forest Commission, Bauchi State Government och MBE Mountain Conservation Association.Utan WCS -ingripande under de senaste 20 åren är det troligt att Cross River Gorillas nu skulle släcka, och jag är mycket stolt över att vi kunde ha räddat Cross River Gorillas av utrotningen.Utan WCS: s ingripande är det osannolikt att elefanter i Yankari idag.Vi arbetar med lokala samhällen för att skydda skogsbassänger, viktiga för hållbar vattenförsörjning i hela landet.WCS arbetar för att förbättra hållbarheten i kakaoproduktion i delstaten Cross River och minska skogsförlustnivåerna.WCS arbetar med herdar runt Yankari -jaktreservatet för att vaccinera sina nötkreatur och utveckla hållbart bete utanför reservatet.

Mongabay: Vad tycker du är de största bevarandeproblemen i Nigeria idag?

Andrés Dunn:Det talas mycket om olaglig avverkning, men förlusten av livsmiljö som orsakas av jordbruksutvidgningen av små jordbrukare är ett mycket mer allvarligt hot mot skogar som kvarstår i delstaten Cross River.Att jaga för att leverera handeln med vilda djurkött är uppenbarligen ett viktigt bevarandeproblem, och idag finns det lite vilda djur utanför de skyddade områdena.Ett stort hot mot skyddade områden i norra Nigeria är olaglig bete av nötkreatur och när betesreserver och nötkreatur går förlorade och blir jordbruk, har pastorer ofta få alternativ än att bära hans nötkreatur för att bete inom nationalparkerna.Det största hotet mot elefanter i länet är den mänskliga elefantkonflikten som orsakas när elefanterna lämnar de skyddade områdena och attackerar lokala gårdar.

Men det största bevarandeproblemet i Nigeria idag är osäkerhet.Tre värdefulla nationalparker (Kainji Lake National Park, Kamuku National Park och Chad Basin National Park) har tagits av banditer och uppror.Rangers kan inte patrullera under sådana förhållanden, och parkerna har blivit förbjudna områden med allvarliga återverkningar för regional bevarande och säkerhet.Mer stöd krävs brådskande för National Parks Service, särskilt tillhandahållandet av bättre skjutvapen och Ranger -utbildning, tillsammans med ett större samarbete med armén.

Protección de los gorilas de Nigeria y otras especies en peligro de extinción: Preguntas y respuestas con Andrew Dunn de WCS (5)

Mongabay: Vi förstår att Nigeria under 2018 anslöt sig till initiativet för skyddet av elefanten (EPI), en grupp av 20 afrikanska länder som arbetar för att stänga elfenbenshandeln och elfenbensmarknaderna och öka medlemsländerna för att utveckla nationella handlingsplaner för elefanter.Vilken inverkan skulle du säga att detta har haft detta i bevarandeinsatserna för denna hotade art i Nigeria?

Andrés Dunn:WCS och EPI har arbetat tillsammans för att producera en nationell elefanthandlingsplan för Nigeria, som kommer att lanseras i slu*tet av detta år.Vi hoppas att planen kommer att hjälpa till att fokusera uppmärksamheten på befolkningen av obevakade elefanter i Nigeria för att stoppa dess nedgång och att arten kommer att börja återhämta sig.Planen identifierar konflikten mellan människor och elefanter (HEC) som det största hotet mot elefanter i Nigeria och föreslår en serie åtgärder för att mildra nivåerna av HEC, såsom användning av elefantvaktare, torn, torn av övervakning, hornstänger och staket och Plantering av mindre välsmakande grödor som Chile i de drabbade områdena.

Mongabay: I juli 2020, med hjälp av fällkameror, kunde hans team upptäcka och fånga de första fotografierna av en besättning av Cross River Gorillas, inklusive skott av flera barn och ungdomar.Hur har du påverkat introduktionen och användningen av fällkameror för dina bevarandeinsatser i Nigeria?

Andrés Dunn:Nya foton av Trap -kameror har registrerat närvaron av flera barn Gorillas, en stor framgångshistoria för bevarande.Trap -kameror hjälper oss att övervaka tillståndet för sällsynta och blyga arter, till exempel Cross River Gorilla, som är svåra att se.Bilderna från Gorilla Trap -kameror och baby elefanter med unga hjälper till att bekräfta att våra bevarandestrategier fungerar och att hotade arter långsamt återhämtar sig.

Mongabay:Är du också uppmärksam på mindre kända arter inom skogar?

Andrés Dunn:Ja, alla arter är viktiga, inte bara de stora apor.Men Cross River Gorilla är vår flaggskeppsart i Nigeria.Efter decennier av nedgång har befolkningen fastställts och det har inte funnits några register över Grin's Poaching i många år.

Protección de los gorilas de Nigeria y otras especies en peligro de extinción: Preguntas y respuestas con Andrew Dunn de WCS (6)

Mongabay: Hur tycker du om dessa andra arter bortsett från gorillor, schimpanser och andra apor?

Andrés Dunn:Förutom de stora apor, lejon och elefanter har Nigeria många andra underbara arter som vi borde vara stolta.Min favoritart i Nigeria är leoparden.[Panthera Pardus], Giant Pangolin[Smutsia gigantea],Röda río -fläsk[CERDO POTAMOCho*rUS], Giant Forest Pork[Hylocho*rus Meinertzhageni], Golden Cat[Carcalle Female], Sjöko[Trichechus senegalensis], anteater[Orycteropus efter], skapad svin[Hystrix Cristata], Antílope Ruano[Häst hypotrago]Hipoppotamus[Choropsis liberiensis], krokodil[Crocodylus Suchus], Honey Tuits[Mellivora capensis], Flygande ekorre[Anomalurus beecrofti]och utter[Anix capensisyFärgad näring].

Mongabay: Hur deltar de arter som är mindre kända i WC: s allmänna arbete?

Andrés Dunn:Att skydda livsmiljön för ikoniska arter som gorillor, schimpanser och elefanter skyddar också livsmiljön för mindre erkända arter.Att minska jaktnivåerna gynnar alla arter, inte bara för gorillaer, schimpanser och elefanter.

Mongabay: Det kan finnas mycket pessimism och pessimism i miljösamtal idag, med så många samtidiga kriser (klimat, biologisk mångfald etc.).Var hittar du hopp?

Andrés Dunn:Möta Esperanza i ungdomarna i Nigeria;Endast de kommer att få den förändring vi behöver.Möta Esperanza i de unga nigerianska biologerna som jag arbetar varje dag i Wildlife Conservation Society;De är så begåvade och hängivna, och de håller mig unga.Trots alla hot hoppas jag att arter som Cross River Gorilla kommer att trivas i MBE -bergen och Wildlife Sanctuary of the Afi Mountain.

Mongabay: Vilka är dina hopp och mål?

Andrés Dunn:Mitt hopp är att vi en dag kan återinföra några av Nigerias utrotade arter, till exempel giraffen, jubeln, den vilda hunden eller till och med noshörningen.Mitt mål är att fortsätta bygga samhället för bevarande av vilda djur i Nigeria tills det blir en starkare och effektivare organisation;Att utöka vår räckvidd till nya webbplatser.Tidigare har bevarande dominerats av män, men WCS försöker aktivt att ta itu med den obalansen och rekrytera fler kvinnor i bevarande.

Mongabay: Var ser du inom tio år?

Andrés Dunn:Tja, jag är 59 år, så om tio år skulle jag gärna befinna mig på jorden.

Mongabay: Hur föreställer du dig Nigeria och dess omgivningar inom tio år?

Andrés Dunn:Om tio år föreställer jag mig ett Nigeria där korruption har minskats och ungdomar är mer involverade i att styra landet så att Nigeria kan börja utveckla sin potential.Jag kan föreställa mig ett Nigeria där unga röster hörs och respekteras och deras inflytande hjälper till att kontrollera miljöpolitiken i landet.

Bild av affischen:Andrew Dunn, nationell chef för Society for Wildlife Conservation (WCS), Nigeria.Bild med tillstånd av WCS, Nigeria -programmet.

Avskogning som drivs av fattigdomen i Nigeria Reserve minskar hoppet om de sällsynta schimpanserna

Övrig:

Ogbonnaya, D., Mahmoud, A. och Odinaka, U. (2021).Stärka PR som en inkluderande utbildningsstrategi för att generera tillförlitlig statistik om brottslighet i Nigeria.Politisk verklighet, 15 (1), 72-95.do:10.15804/ROP2021105

Altiparmak, S. O. (2022).En analys av biologisk mångfald styrning i Nigeria: politik, institutioner och utmaningar.Social Sciences Magazine of University of üsküdar, 8 (14), 41-67.do:10.32739/belierybd.8.14.101

Artikel publicerad avKarencoates

djur,Biologisk mångfald,Bevarande,Hotade arter,Miljö,Skogar,Ledning,Intervjuer,Intervjuer med bevarandeaktörer,Mongabay -stipendiater och praktikanter,Ong,Väv,Fauna silvestre,Vilda livsbevarande

Skriva ut
Skydd av Nigeria -gorillor och andra hotade arter: Frågor och svar med Andrew Dunn från WCS (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Wyatt Volkman LLD

Last Updated:

Views: 5968

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Wyatt Volkman LLD

Birthday: 1992-02-16

Address: Suite 851 78549 Lubowitz Well, Wardside, TX 98080-8615

Phone: +67618977178100

Job: Manufacturing Director

Hobby: Running, Mountaineering, Inline skating, Writing, Baton twirling, Computer programming, Stone skipping

Introduction: My name is Wyatt Volkman LLD, I am a handsome, rich, comfortable, lively, zealous, graceful, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.