Socialism: Ursprung, utveckling, komponenter och divisioner (2024)

Annonser:

Socialism: Ursprung, utveckling, komponenter och divisioner!

Definition av socialism:

Oxford Concise Dictionary of Politics definierar socialism som "en politisk och ekonomisk teori om socialorganisationssystem baserat på kollektivt eller statligt ägande av medel för produktion, distribution eller utbyte".C.E.M.Joad anser att socialismen betecknar "både en doktrin och en politisk rörelse".Socialismen består av både ekonomiska och politiska doktriner.

Bernard Crick i sin lilla bok Socialism (World View, 1998) beskriver socialism som ”Ett uppfunnet samhällssystem som betonade det sociala som mot det själviska, kooperativet som mot konkurrens, sällskap mot den individuella självförsörjningen och självintresse, strikta sociala kontroller för ackumulering och användning av privat egendom;och antingen ekonomisk jämlikhet eller åtminstone belöningar enligt meriter (meriter bedöms socialt) eller belöningar bedöms efter behov ”.

Crick har inte bara definierat socialism som ekonomisk och politisk doktrin;Han har kort utarbetat vad som exakt menas med detta koncept.Strikt talande är socialism inte en politisk och ekonomisk doktrin, den föreställer samtidigt metoder för att nå vissa mål som ett stort antal män strävar efter.

På liknande sätt är kapitalism, fascism och anarkism också metoder.Men vissa anhängare av socialism hävdar att det inte är i nivå med dem.Det, som en metod, skiljer sig från andra metoder.I detta avseende har socialismen specialitet.

Socialismens natur:

1. En grundlig utredning om socialism avslöjar att det är ett ständigt föränderligt begrepp.Med förändringen av sociala, politiska, ekonomiska förhållanden och även med förändringen i attityd genomgår konceptet samtidigt förändringar.När man tittar på denna aspekt av socialismen skriver Joad: ”Socialism är som en hatt som har tappat sin form eftersom alla bär den”.Alla påstår sig vara socialist.Oavsett vad en individ antar heter socialism.I detta avseende har socialismen kommit att kopplas till demokrati eftersom till och med en autokrat kräver att han är en demokrat.

2. Joad konstaterar att även om det finns få likheter mellan dess anhängare när det gäller dess mål, skiljer de sig helt klart mellan sig när det gäller att uppnå mål.

3. Socialism är en doktrin och en rörelse.Båda dessa funktioner är delar av konceptet.Det är en doktrin som är nära kopplad till de praktiska målen som människor brådskande önskar (naturligtvis inte alla män) att inse i praktiken.På grund av detta görs försök att uppnå socialism eller socialistiska mål och för detta slu*t socialister lanserar rörelsen.Således kombinerar socialismen faktiskt tre saker - det är en teori, det är en rörelse och det är slu*tligen ett mål.

Annonser:

4. Bernard Crick anser att ”socialism är produkten från den moderna världen.Det har inget prejudikat i det forntida eller de medeltida världarna ”.Denna observation av Crick är sant villkorligt.Som en enhetlig "tydlig" doktrin socialism är det utan tvekan en modern doktrin.Men frön eller idéer i embryonal form gömdes i litteratur, rörelser eller aktiviteter från tidigare epokar och historiens tidigare poster är fyllda med grenrör.Platons republik innehåller ett antal antydningar av kommunismen om vad som kan kallas socialism.I gamla indiska skrifter finns det få tips om socialism.

Ursprung:

Termen socialism eller socialist kan spåras till det latinska ordet sociire som innebär att kombinera eller dela.Den nuvarande betydelsen har fått tillräcklig relevans för den latinska betydelsen men för närvarande används den i bred mening.När det gäller den första användningen av termen är nästan alla forskare eniga om att ordet socialist eller socialism först användes 1827.

Cooperative Magazine 1827 cirkulerade först ordet och därefter använde Robert Owen (Utopian Socialist, 1771-1858) och Saint-Simon (1760- 1825) ordet i sina skrifter.Liksom Owen var Saint-Simon också en utopisk socialist.Förutom Cooperative Magazine använde och populariserade en annan tidskrift La Globe ordet socialism.

Saint-Simon var en fransman och han blev så mycket störd av den växande elände och fattigdomen hos arbetarklassfolket att han allvarligt tänkte på deras frigörelse.Han trodde också att endast inrättandet av socialismen kunde ge dem lättnad.Robert Owen trodde också samma idé.Vi anser således uppfattningen att socialismen uppstod som en reaktion mot de ondska och förhållanden som genererats av den industriella revolutionen.

Annonser:

Faktum är att när Owen och Saint-Simon skrev i början av 1800-talet var påverkan av den industriella revolutionen på alla samhällsområden lika tydlig som bred dagsljus.Det var inte svårt för personer som Owen och Saint-Simon att mäta att den industriella revolutionen inte hade uppfyllt strävan från vanliga människor.

Snarare förde det med sig nedbrytning, elände och många andra ont.Både socialism och sociologi uppstod från sprängningen av den gamla ordningen-den gamla ordningen var jordbruksbaserad ekonomi.

Utveckling:

Begreppet socialism eller socialistisk tanke dök först upp i Thomas berömda verk (1478-1535).Hans utopi publicerades 1516, några år före hans död.Även om Utopia betraktas som en första omfattande och till viss del modern bok om socialism, var mer inte intresserad av att föröka konceptet.

Han tillhandahöll helt enkelt en skiss av en imaginär ö, med idealiska ekonomiska, sociala och politiska förhållanden som moderna forskare behandlar som grund för socialism.I nästa steg möter vi tre utopiska socialister-Robert Owen, Saint-Simon och Charles Fourier (1772-1837).Alla de tre socialisterna kallas utopiska eftersom de metoder som dessa tre socialister föreslog inte hade någon relevans med den verkliga världen och på grund av denna F. Engels kallade dem så.

Efter de utopiska socialisterna är de mest framstående namnen kopplade till teorin om socialism F. Engels (1820-1895) och K. Marx (1818- 1883).Vi stöter således till ett mycket intressant faktum som är de främsta principerna för socialism eftersom en politisk och ekonomisk doktrin förbereddes före slu*tet av 1800 -talet, men det vi kallar socialism idag var främst en produkt av Marx och Engels politiska och ekonomiska filosofiBaserat på materialistisk uppfattning om historia eller vad som populärt kallas den historiska materialismen.

Efter att Marx och Engels massor av författare bidrog till utvecklingen av socialistiska tankar som Henry Mayers Hyndman (1842-1921), V. I. Lenin (1870-1924).Förutom dem på den europeiska kontinenten startades många rörelser av olika radikala och socialistiska grupper och organisationer.Deras främsta mål var att frigöra vanliga män från grymheter.

Socialismkomponenter:

Vincent Geoghegon i sin artikel publicerad i politiska ideologier redigerade av Robert Eccleshall och Vincent Geoghegan säger att socialismen i allmänhet omfattar tre grundläggande komponenter och dessa är: det är en kritik, det är ett alternativ och slu*tligen är det en teori om övergång.

För det första betraktas socialismen som en kritik.Vi har tidigare sagt att det är en reaktion mot de försämrade förhållandena för den industriella revolutionen.Socialisterna kom till slu*tsatsen att de försämrade sociala, politiska och ekonomiska förhållandena måste avlägsnas och för detta ändamål ska samordnade ansträngningar både på akademiska och praktiska nivåer göras.Geoghegan säger att det som kritik är en form av egalitärism.Vissa kan ta upp frågan mot denna påstående.Men det är ett faktum att någon form av egalitärism innehåller i den.Det är återigen ett alternativ.

De personer som kritiserar det liberala, politiska och ekonomiska systemet har erbjudit ett alternativt tillvägagångssätt och det är socialism.De hävdar med kraft att endast genom genomförandet av socialistiska principer kan de ekonomiska förhållandena för vanliga människor förbättras avsevärt.Därför är socialism ett lämpligt alternativ till kapitalismen.

Som en teori om övergångssocialism indikerar hur förbättringarna kunde uppnås genom samordnade insatser.Vi har sagt att socialismen är en alternativ modell för kapitalismen.Naturligtvis är att inrätta en ny social ordning är socialisternas mål.Socialisterna syftar till att befria samhället från alla ondska och samtidigt vill de bygga upp ett nytt samhälle som tar de bästa delarna av alla politiska modeller.

Ändra från ett system till ett annat och så är det övergång.Det är en teori om övergång i en annan mening också.Ett socialistiskt samhälle bygger på kapitalismens aska, men genomförandet av denna uppgift kräver kontinuerliga ansträngningar och ett antal revolutioner.

Sätt att förstå socialism:

Olika människor/forskare försöker förstå socialismen på sina egna sätt och detta ger upphov till de olika betydelserna av socialism eller dessa kan kallas olika sätt att förstå socialismen.Dessa är följande.För det första förstås socialismen av många som en ekonomisk modell.I detta avseende innebär socialism i allmänhet nationaliseringen av produktionsmedel och samtidigt för att inleda fördelningen av distributionen i staten.

De ekonomiska funktionerna utförs genom ett centraliserat planeringssystem.I detta avseende är socialismen motsatt av kapitalismen som är baserad på privat ledning.I vissa fall betyder socialism blandning av privata eller kapitalistiska och socialistiska drag.För det andra betraktas socialismen av många som ett instrument för rörelse som speciellt används av arbetarklassen.

Arbetarna använder det för att uppfylla några ekonomiska krav som anses av dem som rättvisa.I många stater är det ett instrument för arbetsrörelse.I detta avseende har socialismen av många betecknats som en form av labourism.Det finns en slu*tlig manifestation av socialismen och det är socialism är en politisk doktrin eller ideologi.

Naturligtvis är denna sista betydelse framträdande bland socialisterna, statsvetare och till och med allmänheten.Men de tre betydelserna är inte separata från varandra.När tillämpningen av den politiska ideologin fortsätter verkar det för oss som ett instrument.Återigen, när de tillämpas, betraktas de socialistiska principerna motsatsen till de kapitalistiska principerna och socialismen som ett alternativ till kapitalismen.Men vi ska nu vända oss till det tredje sättet - socialism som en ideologi.

Socialismens filosofi:

En grundlig analys av de olika aspekterna av socialismen som en ideologi avslöjar dess filosofiska aspekter som kan beskrivas på följande sätt:

1. Socialism vill ha en allround-utveckling av individerna:

Det finns en lång och upphettad kontrovers mellan socialism och individualism och den främsta punkten i denna kontrovers är de tidigare försöker underkasta sig eller föreslår underkastelse av individen till myndigheten eller gemensam ordning.Individer ensam kan inte göra någonting.Naturligtvis kan utvecklingen och välfärden endast göras genom samarbete och gemensam ordning eller ägande av egendom.

Men individualisterna motsätter sig starkt detta.Att tvinga individen att utföra myndighetens riktning är ett annat namn på tvång och förlust av frihet.Socialisternas schema, hävdar individualisterna, kommer att stå på vägen för en viss omgång framsteg för individer.Men socialister utmanar detta argument och deras påstående är att endast genom socialismens system är en allomfattande framsteg i samhället och alla individernas fakulteter möjliga.

Socialisterna hävdar vidare att endast socialismen bekänner sig för att befria individerna från olika påtryckningar och nödvändigheter i det dagliga livet och detta lovar rikligt allround-utveckling.C. E. M. Joad säger: "Socialismen försöker faktiskt befria individen från trycket från materiella bryr sig, för att han kan leva sitt liv på sitt eget sätt och fritt utveckla sin personlighet".

Individualismen kastar individerna i virveln av angelägen konkurrens mellan sig och skapar därmed mycket spänning, förvirring och ångest.Detta blockerar den fria utvecklingen av personlighet.Sammanfattningsvis är liberalismens ståndpunkt bland individer kommer att leda till hela runda framsteg medan socialismen anser att denna typ av konkurrens skapar en atmosfär av spänning och fiendskap.

2. Livet är inte för att kämpa för existensen ensam:

Många individualister som lånar Darwins berömda fras hävdar att endast de finaste personerna kan överleva.Charles Darwin (1809-1882) sade i sin mest tankeväckande berömda bok The Origin of the Species (1859) att det i djurvärlden konstaterades att endast de passande djuren hade kunnat överleva.Många individualister hävdar att det i samhället finns en kontinuerlig konkurrens eller kamp bland individerna och bara de personer som har kunnat fastställa sin överlägsenhet i alla eller många avseenden kommer i slu*tändan att överleva.

För denna tävling kommer individerna att vara ensamma och alla typer av externa störningar ska stoppas.Men socialisterna har avvisat denna påstående.Deras syn i livet är inte bara för kamp och konkurrens.Livet har större och ädla mål och dessa kan uppnås om individerna är helt befriade från sin dag till dags småbehov.

Det är alla individer att främja civilisationen och framstegen i samhället, att förverkliga mer frihet och utöva ett stort antal rättigheter.Rättigheter och friheter kan hjälpa individen att utveckla personlighet.Socialisterna hävdar därför att alla dessa endast är möjliga i ett verkligt socialistiskt samhälle.

Så livet bör inte kastas till den obegränsade och klippta tävlingen.Det liv som utformats av individualism är ett liv i konkurrens och hård kamp.Det liv som föreställs av socialismen är för större och ädla mål och liv i fritid och komfort.

3. Socialistiska staten är baserad på samarbete:

Omnämnandet har nåtts hur samarbete blir en grundläggande princip för socialism.Här vill vi lyfta fram andra aspekter - utan samarbete mellan medborgarna och även samarbetet mellan härskaren och den styrda att ingen statlig struktur kan fullgöra sitt ansvar.

Av den anledningen strävar varje stat och en socialistisk stat betonar det eftersom det avskyr konkurrens och kämpar bland medborgarna.Män är inte alltid intresserade av samarbete och ofta glömmer de denna princip.Så det är statens skyldighet att skapa en atmosfär av samarbete mellan medborgarna och detta kan göras inom socialismen.

En kritiker gör följande iakttagelse: ”Ingen socialist kan vara logiskt och grundligt en socialist såvida han inte ger rätt svar, vilket är att de (medborgare) ska samarbeta så att de kan fly från livets kamp till att göra de saker somär värda att göra för sin egen skull ”.”Därför är den sociala trosbekännelsen som ligger till grund för statens socialistiska uppfattning att samhället är en förening av människor, bildade med föremål att ge alla sina medlemmar möjlighet att tillfredsställa sina önskningar om andlig frihet och det goda livet”.

Här har det ädla och höga syftet med samarbete kort angetts av Joad.Det är olyckligt att individualism genom att betona på tävlingen har ignorerat detta.Denna uppfattning finns i allmänhet i skrifterna från idealistiska filosofer.Särskilt Rousseau och Hegel trodde att en stat har ädla mål.Före dem sa Platon och Aristoteles samma sak.Vi drar slu*tsatsen att socialismen är för ädelt syfte.

4. Socialism föreställer demokrati men det är mer än så:

Det har funnits en förvirring när det gäller förhållandet mellan socialism och demokrati.Det antas på alla händer att utan demokrati är socialism inte fullständig och utan socialism är demokratin ogiltig.Bernard Crick säger: ”Socialism är en speciell form av demokrati, den uppstår från en tradition av demokratiska idéer och till viss del demokratisk upplevelse.Demokrati är en nödvändig, men inte en tillräcklig, en del av någon definition av socialism.

Socialism säger att fri utveckling av var och en är villkoret för den fria utvecklingen av alla.Demokrati syftar också till samma ädla mål.Socialismen - genom maskinen för samarbete och kollektivt ägande av produktionsmedel - kan säkerställa att alla utvecklas.I socialismen får varje individ tillräckligt räckvidd att utöva rättigheter och kulturfriheter.Att öppna denna möjlighet är det primära villkoret för framgångsrikt arbete med demokrati.Men idag har demokrati förändrats avsevärt.

Alla medborgare får inte utrymmet att delta direkt i statens administration;De gör det genom sina representanter.I en sådan situation är det den demokratiska regeringens skyldighet att se att de viktigaste målen för socialismen översätts till verklighet.Om det finns ojämlikheter (speciellt den ekonomiska ojämlikheten) bland de individer som kommer att göra demokrati till ett hån.

Både socialism och demokrati behöver varandra.Demokrati betonar rättigheter och friheter och socialism försöker skapa en vänlig atmosfär för deras förverkligande.Man kan dock inte nå destinationen utan den andra.Det ovanstående intima förhållandet mellan socialism och demokrati är inte baserad på fantasi utan på markens verkligheter och på grund av detta talar vi om demokratisk socialism eller socialistisk demokrati.

Annonser:

5. Socialism syftar till social nytta och inte privat nytta:

Socialismens huvudfilosofi är att den alltid prioriterar samhällets samhälle eller gemensam välfärd och välfärd för den specifika individen får sekundär betydelse.När vi minns vårt minne kan vi säga att denna uppfattning (i modern tid) först uttalades av Rousseau.

I sin idé om allmän vilja var det allmänna bästa av största vikt och han tillkännagav inte på något osäkert sätt att individerna måste anpassa sig med den allmänna vilja som syftar till gemensamt och genom denna anpassning kommer de att kunna nå målet förMoralisk upplyftning.

I en annan försvagad Joad har observerat: ”Socialism syftar till att ersätta motivet för socialtjänst med motivet för privat vinst.Det hävdar att män kommer att göra bättre arbete för att göra det goda livet med den fritid och ekonomiska kompetens som det kräver möjligt för ett samhälle som på lång sikt är själva än de kommer för närvarande samtycke till ett samhälle som tvingar dem att berikaexploaterare av deras arbete för att undvika svält för sig själva ”.

Socialiseringen av produktion och distribution Målet med gemensamt god kan bättre betjänas.Privat profil och tillfredsställelse av behoven hos få personer till andras intressen för andras kan aldrig vara målet för någon social filosof.Såg från denna vinkel påstås, socialismen är mycket bättre än någon annan politisk ideologi.Denna uppfattning har emellertid ifrågasatts av många liberaler och konservativa.Av denna anledning är socialism ett polemiskt begrepp.

Hem››

Relaterade artiklar:

  1. Uppsats om guild socialism: mening, ursprung, principer och kritik
  2. Ideologiska socialismens divisioner: 5 divisioner
  3. Anteckningar om Fabian -socialism och evolutionär socialism
  4. Uppsats om socialismens ursprung

Ladda upp och dela din artikel:

Socialism: Ursprung, utveckling, komponenter och divisioner (2024)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Msgr. Refugio Daniel

Last Updated:

Views: 6344

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Refugio Daniel

Birthday: 1999-09-15

Address: 8416 Beatty Center, Derekfort, VA 72092-0500

Phone: +6838967160603

Job: Mining Executive

Hobby: Woodworking, Knitting, Fishing, Coffee roasting, Kayaking, Horseback riding, Kite flying

Introduction: My name is Msgr. Refugio Daniel, I am a fine, precious, encouraging, calm, glamorous, vivacious, friendly person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.