Spaarhypotheek oversluiten: is dat verstandig? | Van Bruggen (2024)

Waarom je spaarhypotheek oversluiten?

Als je overweegt om je hypotheek over te sluiten, doe je dat waarschijnlijk met een aantal voordelen van oversluiten in je achterhoofd. De belangrijkste daarvan is meestal lagere maandlasten. De hypotheekrente ligt alleen op dit moment niet meer zo uitzonderlijk laag als een paar jaar geleden. Zelfs al zou dat wel zo zijn, dan nog ga je er bij een spaarhypotheek netto niet per definitie op vooruit als je naar een hypotheek met lagere rente overstapt. Daarnaast heb je al een veilige hypotheekvorm waarbij je toewerkt naar een aflossing; daar hoef je ook niet voor over te sluiten dus.

Máár er zijn situaties denkbaar waarin je spaarhypotheek omzetten naar een andere hypotheekvorm wel aantrekkelijk is. De belangrijkste daarvan is soms aan het eind van de rentevaste periode. We zullen hieronder een aantal situaties toelichten.

Aan het eind van de looptijd: verlengen of oversluiten

Loopt binnenkort je rentevaste periode af? Aan het einde van de rentevaste periode is oversluiten soms wel gunstig bij een spaarhypotheek. Als de rentevaste periode voor je spaarhypotheek bijna afloopt, krijg je daarvoor tijdig bericht van je hypotheekaanbieder. Vaak doet die je een verlengingsvoorstel op basis van de actuele rentestanden. Dat voorstel is alleen niet altijd even aantrekkelijk.

Bij een lagere hypotheekrente over je spaarhypotheek zal je ook minder hypotheekrenteaftrek ontvangen. Tegelijkertijd moet je meer spaarpremie betalen, want het rendement op je spaardeel daalt terwijl je hetzelfde bedrag moet zien af te lossen aan het eind van de looptijd. Die hogere spaarpremie is niet aftrekbaar. Dat kan in sommige situaties leiden tot hogere netto maandlasten. Alleen als je dankzij een lagere rente in combinatie met een hogere spaarpremie toch uitkomt op een lagere netto maandlast is oversluiten financieel interessant.

Spaarhypotheek oversluiten: is dat verstandig? | Van Bruggen (1)Let op: het verlengingsvoorstel van de bank geeft je niet altijd een volledig beeld van je mogelijke nieuwe hypotheek. Zo wordt in het voorstel vaak met geen woord gerept over de spaarpremie, terwijl die ook bepalend is voor je maandlasten.

Kortom: schakel altijd een hypotheekadviseur in voordat je besluit over spaarhypotheek verlengen of oversluiten. Onze onafhankelijke hypotheekadviseurs onderzoeken graag welke mogelijkheden jij hebt en wat voor jou voordelig uitpakt.

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Overbodige overlijdensrisicoverzekering of hoge verzekeringspremie

Nog een situatie waarin je spaarhypotheek omzetten slim kan zijn, is als je een spaarhypotheek hebt die in box 1 valt en daarbij een hoge overlijdensrisicoverzekering hebt die niet zo nodig meer is. Die verzekering is minder hard nodig als de resterende hypotheek betaalbaar blijft voor de achterblijvende partner als één van beiden zou overlijden. Als dat voor jullie geldt, is het soms slim om je spaarhypotheek om te zetten in een bankspaarhypotheek.

Wil je toch nog een overlijdensrisicoverzekering afsluiten, dan heb je vrije keuze waar je die afsluit. Mogelijk ben je bij een andere aanbieder voordeliger uit.

Bij een verhuizing: meenemen of oversluiten

Bij een verhuizing kun je ervoor kiezen de spaarhypotheek om te zetten. Met het opgebouwde spaarbedrag verlaag je dan het hypotheekbedrag voor je nieuwe hypotheek. Dit is niet altijd voordelig, maar kan in sommige specifieke situaties wel aantrekkelijk zijn. Een hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen.

Spaarhypotheek oversluiten: is dat verstandig? | Van Bruggen (2)Als je verhuist naar een andere woning, mag je zelf kiezen of je je spaarhypotheek meeneemt of oversluit naar een andere geldverstrekker. Bij oversluiten behoud je dankzij het overgangsrecht je hypotheekrenteaftrek.

Het is alleen niet mogelijk om het bedrag van een spaarhypotheek tussentijds te verhogen of om de looptijd te verlengen. Als je dus een hogere hypotheek wilt nemen, zal je er een nieuw hypotheekdeel met een andere aflosvorm bij moeten nemen. Wil je daarbij profiteren van hypotheekrenteaftrek? Dan zal je moeten kiezen voor een annuïteiten- of lineaire hypotheek, die je in maximaal 30 jaar aflost.

Overwaarde verzilveren

Heb je overwaarde op je huis? Dan is oversluiten wellicht een optie, hoewel het bij een spaarhypotheek vaak aantrekkelijker is om tijdens de looptijd de spaarhypotheek aan te houden en er een extra leningdeel bij te nemen. Ook dat biedt kansen om je overwaarde op je huis te verzilveren door je hypotheek te verhogen.

Spaarhypotheek oversluiten: is dat verstandig? | Van Bruggen (2024)
Top Articles
Financial Modeling and Financial Analysis Explained in a Short Story
Ranked: The Best Airlines for Premium Economy
Genesis Parsippany
Tmf Saul's Investing Discussions
Noaa Charleston Wv
Login Page
Ghosted Imdb Parents Guide
Devotion Showtimes Near Mjr Universal Grand Cinema 16
South Carolina defeats Caitlin Clark and Iowa to win national championship and complete perfect season
Miles City Montana Craigslist
Nation Hearing Near Me
Prices Way Too High Crossword Clue
Skylar Vox Bra Size
Moonshiner Tyler Wood Net Worth
Define Percosivism
Urban Dictionary: hungolomghononoloughongous
Wicked Local Plymouth Police Log 2022
Palm Springs Ca Craigslist
Mail.zsthost Change Password
Hannaford To-Go: Grocery Curbside Pickup
Darrell Waltrip Off Road Center
Criterion Dryer Review
Arlington Museum of Art to show shining, shimmering, splendid costumes from Disney Archives
Jailfunds Send Message
Vadoc Gtlvisitme App
FSA Award Package
Allegheny Clinic Primary Care North
1475 Akron Way Forney Tx 75126
J&R Cycle Villa Park
Aid Office On 59Th Ashland
Pokemmo Level Caps
Edward Walk In Clinic Plainfield Il
Craigslist Car For Sale By Owner
Sadie Sink Doesn't Want You to Define Her Style, Thank You Very Much
Go Upstate Mugshots Gaffney Sc
Bernie Platt, former Cherry Hill mayor and funeral home magnate, has died at 90
Cal Poly 2027 College Confidential
Rage Of Harrogath Bugged
Bustednewspaper.com Rockbridge County Va
Sechrest Davis Funeral Home High Point Nc
White County
15 Best Places to Visit in the Northeast During Summer
Amateur Lesbian Spanking
Mit diesen geheimen Codes verständigen sich Crew-Mitglieder
Richard Mccroskey Crime Scene Photos
Evil Dead Rise - Everything You Need To Know
Call2Recycle Sites At The Home Depot
Electronics coupons, offers & promotions | The Los Angeles Times
Adams County 911 Live Incident
Koniec veľkorysých plánov. Prestížna LEAF Academy mení adresu, masívny kampus nepostaví
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 6351

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.