Hoe gaan private equity-partijen te werk? (2024)

De meeste bedrijven in Nederland zijn in handen van ondernemers, een klein deel is in de handen van het publiek - de beurs - en een groeiend aantal bedrijven is in handen van private equity-partijen. Dit wekt de interesse van investeerders, maar wat doen private equity-partijen nu precies?

Fondsen opzetten

Hoe het doorgaans werkt is dat de private equity-huizen een fonds opzetten door geld op te halen van grote investeerders, zoals pensioenfondsen en vermogende families. Met deze ‘zak geld’ gaan ze vervolgens de markt op om belangen in bedrijven te nemen. De fondsen hebben een bepaalde looptijd. Aan het einde van de looptijd worden de bedrijven weer verkocht en keert het fonds naar rato van de inleg de opbrengsten van het fonds uit. 

Wat daarbij belangrijk is om te weten is dat de taak van de PE-fondsen zich niet alleen op het realiseren van winst bij de bedrijven in de portfolio richten. Nu is het uiteraard van belang dat de bedrijven in de fondsen winstgevend zijn en dat als dat zo is de winsten uiteraard ook naar de fondsen vloeien - ze zijn immers aandeelhouder - maar de onderliggende waarde van de bedrijven is misschien nog wel belangrijker. De deelnemingen worden immers slechts voor de looptijd van het fonds vastgehouden en daarna weer verkocht: het verschil tussen de aan- en verkoopprijs van het bedrijf is een manier om waarde voor de investeerders te realiseren. 

Waardevermeerdering

Het waarde toevoegen aan de onderneming kan op allerlei manieren gebeuren. De simpelste manier is om de business van het bedrijf natuurlijk te laten groeien door de processen van het bedrijf te verbeteren, bijvoorbeeld door automatisering van processen of de sales en marketing te laten groeien. De tweede manier is door het bedrijf te vergroten door er andere gelijksoortige of aanvullende bedrijven op te klikken: dit proces staat bekend als ‘Buy & Build’. Tot slot kan een private equity-partij vaak schuld aantrekken om het bedrijf over te nemen en te laten groeien - dit noemen we leverage.

De mensen die het fonds beheren verdienen doorgaans op twee manieren hun geld. In de eerste plaats gaat er een percentage van de initiële inleg naar de maatschap, als een soort administratiekosten. In de tweede plaats houdt het fonds een deel van de behaalde winst over de looptijd van het fonds. Door middel van deze ‘prestatiebonus’ heeft het fonds er ook baat bij dat de investeringen geld opleveren. Traditioneel liggen deze beloningen 2% van het initiële bedrag en 20% van de gerealiseerde winst - we spreken daarom ook wel over het ‘two and twenty’-model. 

Private equity-fondsen heb je in allerlei soorten en maten. Van kleine fondsen die zich zeer specifiek op het midden- en kleinbedrijf richten (en dan ook nog eens in een specifieke sector) tot grote generalisten die miljardenfondsen beheren en die wereldwijd speuren naar geschikte bedrijven. Het ene fonds is het andere niet. En de juiste fondsen uitzoeken, zeker nu het aantal private equity fondsen significant groeit, blijft vakwerk. 

In de afgelopen decennia heeft private equity zich als investeringscategorie bewezen. Toch was het voorheen niet makkelijk om als individuele investeerder hieraan mee te doen. Dat kan echter wel via de fund-of-funds van Marktlink Capital, lees meer over hoe private equity in zijn werking gaat. Venture capital is een subcategorie van private equity. Lees hier wat venture capital inhoudt en hier wat de belangrijkste verschillen zijn tussen private equity en venture capital. 

Hoe gaan private equity-partijen te werk? (2024)
Top Articles
Free on Board (FOB) Incoterm Explained
Difference Between Memo and Letter (with Comparison Chart) - Key Differences
NOAA: National Oceanic & Atmospheric Administration hiring NOAA Commissioned Officer: Inter-Service Transfer in Spokane Valley, WA | LinkedIn
Ross Dress For Less Hiring Near Me
Jefferey Dahmer Autopsy Photos
Wmlink/Sspr
Monticello Culver's Flavor Of The Day
Jscc Jweb
Costco Gas Foster City
Craigslist Deming
Les Schwab Product Code Lookup
Bend Pets Craigslist
Trac Cbna
Long Island Jobs Craigslist
Craigslist Northfield Vt
R. Kelly Net Worth 2024: The King Of R&B's Rise And Fall
Sec Baseball Tournament Score
Netwerk van %naam%, analyse van %nb_relaties% relaties
From This Corner - Chief Glen Brock: A Shawnee Thinker
Craigslist Rome Ny
Dal Tadka Recipe - Punjabi Dhaba Style
2004 Honda Odyssey Firing Order
The Procurement Acronyms And Abbreviations That You Need To Know Short Forms Used In Procurement
Www Mydocbill Rada
Obsidian Guard's Skullsplitter
Xfinity Outage Map Lacey Wa
Japanese Pokémon Cards vs English Pokémon Cards
Max 80 Orl
Human Unitec International Inc (HMNU) Stock Price History Chart & Technical Analysis Graph - TipRanks.com
Royal Caribbean Luggage Tags Pending
The Wichita Beacon from Wichita, Kansas
CARLY Thank You Notes
Final Exam Schedule Liberty University
Poe Flameblast
Banana Republic Rewards Login
Ise-Vm-K9 Eol
Infinite Campus Farmingdale
Craigslist Odessa Midland Texas
Conan Exiles Armor Flexibility Kit
VPN Free - Betternet Unlimited VPN Proxy - Chrome Web Store
Rocky Bfb Asset
Smite Builds Season 9
Cocorahs South Dakota
Canada Life Insurance Comparison Ivari Vs Sun Life
Market Place Tulsa Ok
Iron Drop Cafe
Treatise On Jewelcrafting
Deshuesadero El Pulpo
Publix Store 840
Where To Find Mega Ring In Pokemon Radical Red
Law Students
Latest Posts
Article information

Author: Edwin Metz

Last Updated:

Views: 6572

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edwin Metz

Birthday: 1997-04-16

Address: 51593 Leanne Light, Kuphalmouth, DE 50012-5183

Phone: +639107620957

Job: Corporate Banking Technician

Hobby: Reading, scrapbook, role-playing games, Fishing, Fishing, Scuba diving, Beekeeping

Introduction: My name is Edwin Metz, I am a fair, energetic, helpful, brave, outstanding, nice, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.