Voordelen en nadelen van beleggen - Beleggingsinstituut (2024)

  • Thomas
  • mei 12, 2022
  • Laatst bijgewerkt 19 mei 2024

Beleggen is de laatste jaren enorm populair geworden. Veel mensen doen het om hun geld te laten renderen, of in ieder geval niet te verliezen. Maar beleggen brengt ook risico’s met zich mee. In dit blogartikel bespreken we de voordelen en nadelen van beleggen.

Voordelen van beleggen

Dat veel mensen beginnen met beleggen is natuurlijk niet zomaar. Beleggen brengt namelijk een aantal voordelen met zich mee. De belangrijkste voordelen zijn hieronder voor je op een rijtje gezet:

Geld verdienen

Het aller belangrijkste voordeel is dat je geld kunt verdienen met beleggen. Voor je gaat beleggen is het natuurlijk wel belangrijk om te weten in welke producten je moet gaan beleggen. Ook moet je je goed inlezen en kijken welke strategie bij je past. Wil je bijvoorbeeld zelf gaan beleggen of laat je het door een externe partij doen? Door een externe partij het te laten doen, verdien je een passief inkomen. Onder passief inkomen wordt inkomen verstaan dat niet direct in relatie staat tot jouw arbeid. Je verdiend dus geld, zonder dat je er zelf tijd of moeite in hoeft te steken. Het voordeel hiervan is dat je zelf geen kennis of tijd hoeft te hebben om te gaan beleggen, en wel vermogen kunt opbouwen.

Geld beschermen tegen inflatie

Daarnaast is beleggen ook een goede manier om je geld te beschermen tegen inflatie. Als je geld belegt in tegen inflatie beschermde beleggingsproducten, zoals vastgoed, dan zal de waarde van je belegging in de meeste gevallen stijgen. Dit betekent dat je koopkracht toeneemt. De koopkracht geeft aan hoeveel je kunt kopen. Als de inflatie stijgt, gaan de prijzen omhoog, waardoor je koopkracht omlaag gaat. Je kunt immers voor het zelfde bedrag/loon minder kopen. Door te beleggen kun je je vermogen toch laten groeien en dus je koopkracht op peil houden.

Rendement-op-rendement effect

Een ander aantrekkelijk voordeel van beleggen kan het rendement-op-rendement effect zijn, indien je belegt met een lange looptijd. Het rendement-op-rendement effect is een manier om je vermogen exponentieel toe te laten nemen, door je behaalde rendement te herbeleggen. Je legt dus geld in en naarmate je er langer mee rolt, hoe meer eraan blijft plakken. Hoe groter het rendement, hoe groter het effect op het totaal zal zijn. Aan de hand van een rekenvoorbeeld wordt het rendement-op-rendement effect misschien duidelijker.

Voorbeeld:

Stel je gaat beleggen met €100 euro en je gemiddelde jaarlijkse winst is 5%. Dan levert het rendement-op-rendement effect je het volgende op.

JaarVermogen
1€100,-
2€105,-
3€110,25
4€115,76
5€121,55

In het bovenstaande voorbeeld zie je dus dat je rendement-op-rendement kunt maken. Ook zie je dat naarmate je belegt met een langere looptijd, je vermogen steeds meer waard wordt.

Fiscaal aantrekkelijk

In sommige gevallen kan beleggen ook fiscaal aantrekkelijk zijn. Er zijn bepaalde beleggingen, zoals vastgoedbeleggingen, die in sommige landen fiscaal vriendelijk zijn. Dit betekent dat je minder belasting hoeft te betalen over de winsten die je maakt met beleggen. Dit is echter wel iets waar je goed over na moet denken, want in sommige gevallen kan beleggen ook fiscaal nadelig zijn.

Voordelen en nadelen van beleggen - Beleggingsinstituut (1)

Nadelen van beleggen

Beleggen kent echter ook wat nadelen. De belangrijkste nadelen van beleggen zijn hieronder op een rijtje gezet:

Risico

Het belangrijkste nadeel is het risico dat je loopt. Beleggen betekent namelijk dat je geld inzet op iets wat waarde kan kwijtraken. Dit betekent dat je mogelijk minder geld terugkrijgt dan waar je mee begonnen bent. Des te hoger je kans op een hoog rendement, des te hoger het risico is dat je loopt. Dek ten alle tijden om je risico te beperken, je risico’s af. Ook door je beleggingen te spreiden, kun je je risico verminderen. Je kunt je beleggingen bijvoorbeeld spreiden door je geld te investeren in verschillende aandelen en niet alles in te zetten op één aandeel. Ook door het investeren in verschillende beleggingsproducten kun je spreiding in je portefeuille creëren. Onthoud wel: beleggen brengt ten alle tijden risico met zich mee. Je kan namelijk nooit 100% kans hebben op winst.

Tijdrovend

Daarnaast is beleggen ook tijdrovend. Zo moet je je goed verdiepen in de markt, moet je je verdiepen in verschillende beleggingsproducten en je moet continue up to date blijven met verschillende trends in de markt. Voor je gaat beleggen dien je dus uitgebreid onderzoek uit te voeren, wat veel tijd kost. Als je niet voldoende tijd steekt in het opbouwen van je beleggingen, loop je het risico dat je verlies maakt.

Emotioneel belastend

Tenslotte is beleggen ook emotioneel belastend. Als je geld verliest door een belegging, kan dit ernstige gevolgen hebben voor je emotionele welzijn. Zo kunnen mensen door hele grote verliezen emotioneel helemaal naar de grond gaan. Zij kunnen bijvoorbeeld angst, paniek of mentale pijn ervaren. Om dit te voorkomen is het belangrijk om je risico ten alle tijden af te dekken. Door je risico af te dekken, kun je wel verlies maken, maar tot op zekere hoogte.

Er zijn dus zowel voordelen en nadelen van beleggen. Het is belangrijk om deze voordelen en nadelen van beleggen in ogenschouw te nemen voordat je besluit om te beleggen. Alleen door bewust te zijn van de risico’s die je loopt, kun je ervoor zorgen dat je beleggingen zo veilig mogelijk zijn. Als je er echter voor openstaat om het risico te nemen, kan beleggen een geweldige manier zijn om geld te verdienen. Het is belangrijk om te onthouden dat beleggen nooit zonder risico is, dus wees voorzichtig met je geld. Weeg voor je begint met beleggen de voordelen van beleggen op tegen de nadelen en maak dan een beslissing.

Inhoudsopgave

Stop met sparen start
met beleggen

Voordelen en nadelen van beleggen - Beleggingsinstituut (2)

Ontdek de geheimen van dit boek

Gratis Beginners Cursus

Voordelen en nadelen van beleggen - Beleggingsinstituut (3)

Direct deelnemen

Bekijk ook onze andere blogs!

Head and shoulders patroon; duidelijke uitleg en voorbeelden

Het head and shoulders patroon is een patroon die gebruikt wordt bij technische analyse. Het patroon kenmerkt zich

Lees verder

mei 20, 2024

Periodiek beleggen; is dit interessant voor jou?

De meeste mensen denken dat het beleggen alleen iets is voor de rijke elite, maar dit is zeker

Lees verder

mei 20, 2024

Wat is het verschil tussen een ETF en een beleggingsfonds?

Wat is het verschil tussen een ETF en een beleggingsfonds? Wanneer je begint met beleggen, is een van

Lees verder

mei 20, 2024

Voordelen en nadelen van beleggen - Beleggingsinstituut (7)

Gratis cursus beginnen
met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis cursus nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!

Voordelen en nadelen van beleggen - Beleggingsinstituut (2024)
Top Articles
Top 10 performing Nigerian stockbroking firms in February 2023
How to get my positive feedback back
Where To Go After Howling Pit Code Vein
Ffxiv Act Plugin
Oldgamesshelf
Restaurer Triple Vitrage
Combat level
Lamb Funeral Home Obituaries Columbus Ga
The Potter Enterprise from Coudersport, Pennsylvania
Toyota gebraucht kaufen in tacoma_ - AutoScout24
Tx Rrc Drilling Permit Query
The Powers Below Drop Rate
Apnetv.con
Ogeechee Tech Blackboard
Edgar And Herschel Trivia Questions
[PDF] INFORMATION BROCHURE - Free Download PDF
Weekly Math Review Q4 3
Craigslist Greenville Craigslist
Myql Loan Login
Syracuse Jr High Home Page
Wordscape 5832
Hilo Hi Craigslist
Best Nail Salon Rome Ga
Clear Fork Progress Book
Copart Atlanta South Ga
Daylight Matt And Kim Lyrics
Craigslist Sparta Nj
Masterkyngmash
Soulstone Survivors Igg
Www.dunkinbaskinrunsonyou.con
Red8 Data Entry Job
Table To Formula Calculator
30+ useful Dutch apps for new expats in the Netherlands
Franklin Villafuerte Osorio
What are the 7 Types of Communication with Examples
Dtlr On 87Th Cottage Grove
Roto-Rooter Plumbing and Drain Service hiring General Manager in Cincinnati Metropolitan Area | LinkedIn
Workday Latech Edu
Santa Cruz California Craigslist
19 Best Seafood Restaurants in San Antonio - The Texas Tasty
20 Best Things to Do in Thousand Oaks, CA - Travel Lens
Winco Money Order Hours
Registrar Lls
Sofia Franklyn Leaks
Deezy Jamaican Food
Cara Corcione Obituary
Walmart Front Door Wreaths
Runelite Ground Markers
Strange World Showtimes Near Century Federal Way
Subdomain Finer
Bomgas Cams
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Benton Quitzon

Last Updated:

Views: 5952

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Benton Quitzon

Birthday: 2001-08-13

Address: 96487 Kris Cliff, Teresiafurt, WI 95201

Phone: +9418513585781

Job: Senior Designer

Hobby: Calligraphy, Rowing, Vacation, Geocaching, Web surfing, Electronics, Electronics

Introduction: My name is Msgr. Benton Quitzon, I am a comfortable, charming, thankful, happy, adventurous, handsome, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.