Hoppa till receptet-Tryckrecept
Denna veganbakade mac och ost är perfekt för en tröstande middag på veckan!Tillverkad med en mejerifri "ostsås", toppad med glutenfria brödsmulor, smakfulla och krämiga, denna måltid kräver bara enkla ingredienser och några enkla steg.
Åh, mac och ost.De saker som mina drömmar är gjorda av.Jag skämtar inte - jag somnar ofta genom att stänga av mina existentiella bekymmer och tänka på krämig pasta läckerhet istället.10/10 skulle rekommendera.
Men allvarligt kan jag inte tro att det tog mig så lång tid att dela ett bakat mac- och ostrecept.Jag har varianter av denna maträtt nästan varje vecka, så äntligen - här är vi.I allmänhet är en pasta middag så bra som det här är min go-to-maträtt för varje komfortmiddag på fredagskvällen.Men det är perfekt för nästan varje dag eller något tillfälle, och om du ger det en gång kommer du att se varför jag säger det!
Så om du söker efter sista minuten middagsinspiration är denna veganbakade mac och ost ett perfekt alternativ.Du behöver knappast någon tid, enkla ingredienser, och resultatet är fenomenalt.
Veganbakad mac och ost
Så lite om det här receptet.Om du undrar hur det smakar, tänk chewy, mjuka nudlar inneslutna i en tjock och rik sås som smälter i munnen, plus bara en lätt kappa av valfri veganskost (eller glutenfria brödsmulor) på toppen för lite för lite liteextra konsistens.Såsen har en smakrik smak som också är väldigt ostliknande.Lita på mig, det smakar ännu bättre än det låter/ser ut.
Huvudingrediensen för den mjölkfria ostsås är cashewnötter, som är en häftklammer i vegansk matlagning i allmänhet.Cashews är neutrala i smak och kan blandas för att göra fantastiska såser, förband och dopp.Detta är ett bra exempel!Utöver det behöver du bara enkla ingredienser för att göra fantastisk smak och en fantastisk konsistens också.
Rätt innan jag bakade tilllade jag brödsmulor och riven veganskost.Dessa är valfria, men 100% rekommenderas!Slutresultatet är otroligt tröstande och med en fantastisk struktur.Pastadrömmar går i uppfyllelse!
Ingredienser du behöver
- Olivoljaatt laga grönsakerna.
- Morötter,lökochvitlök.Dessa tillagas i olivolja och läggs till såsen.
- Cashews.Blötlägg dessa i 3-4 timmar, eller sjuda i 15 minuter för att mjukas upp.
- Växtbaserad mjölk.Använd alla osötade växtbaserade mjölkvaror du väljer.
- Senap.Se till vegan.
- Paprika.
- Näringsjäst.Detta är en fantastisk ingrediens för att lägga till en ostliknande smak till såsen!
- Tomatpuré.
- Äppelcidervinäger.
- Kummin.
- Ströbröd.Du kan antingen göra dina egna brödsmulor eller använda butiksupprätta.
- Veganost.Detta är valfritt, men mycket rekommenderat!Välj en sort som smälter bra.
Hur man gör den bästa mejerifria bakade mac och ost
Förvärm ugnentill 180 grader C/350 F.
Koka pastan.Följ instruktionerna om förpackningar, men se till att det är något al dente/förhindra överkokning.
Koka grönsakerna.Värm olivoljan i en stekpanna på medelhög värme, tillsätt sedan morötter, lök och vitlök och koka i 5 minuter, tills den är mjuk.
Gör såsen.Tillsätt grönsakerna i en mixer eller matprocessor, tillsammans med cashewnötter, växtbaserad mjölk, senap, paprika, salt, näringsjäst, tomatpasta, äppelcidervinäger och kummin.Blanda tills den är jämn.
Kombinera med pastan.Tappa av pastan (men skölj inte) och blanda ihop i en stor blandningsskål tillsammans med såsen.
Baka mac och ost.Överför mac och ost till en rektangulär bakform.Strö över brödsmulor och veganskost och bakar sedan i den förvärmda ugnen i 25 minuter.
Baka mac och ost.Överför mac och ost till en rektangulär bakform.Strö över brödsmulor och veganskost och bakar sedan i den förvärmda ugnen i 25 minuter.
Cashewalternativ
Låt oss prata om ost en sekund.Det är en av de rädslorna som de kommer att sakna intensivt om de går vegan.Visst har jag aldrig varit en enorm ostfanatiker så gav upp det med lite kamp.Men de goda nyheterna för alla som är?Det finns otaliga sätt att ersätta ost i din diet.
Cashews är ett alternativ.De är fantastiska för att använda i såser och här skapar de den fantastiska krämiga strukturen.Om du inte kan äta cashewnötter kan du dock ersätta dem med en burk kokosmjölk - oroa dig inte, det kommer inte att smaka som kokosnöt.
Hur lagrar jag bakad vegansk mac och ost?
Du kan lagra rester i en lufttät behållare i upp till 3-4 dagar i kylen.För att frysa, förvara antingen i frysvänliga containrar eller i frysväskor i upp till 2 månader.Låt tina sig fullt ut i kylen, värma sedan upp i mikrovågsugnen eller på kaminen, tillsätt en stänk av växtbaserad mjölk.
Om du vill göra denna maträtt i förväg, rekommenderar jag att du gör såsen, laga makaronerna och förvara dem i separata containrar.När du är redo att göra, bara blanda ihop, överför till en bakform, tillsätt toppings och baka enligt instruktionerna.
Spis
Denna vegan mac och ost kan enkelt göras på kaminen, vilket är ett bra alternativ om du har bråttom.Överför bara såsen och den kokta pastan till en stor panna och rör om i några minuter på medelhög värme.Du kan också lägga till extra veganskost, eller bladgrönsaker som grönkål eller spenat.
Vad är det att älska med detta Mac- och ostrecept?
Det är ...
- Mycket krämig och övergiven.
- Perfekt för entröstande veckon middag.
- Gjord medenkelochtillgängliga ingredienser.
- FrysvänligOch bra förMåltidsförberedelse.
- Lättochnybörjarvänlig.
- Ett bra sätt att imponera icke-veganer!
Tips och tricks för framgång
- Den näringsjäst här fungerar riktigt bra för att lägga till en ostliknande smak och så jag skulle inte rekommendera att du lämnar den ut.
- Se till att senapen är vegan, eftersom vissa har smygiga icke-veganingredienser.
- Blötlägg cashewnötterna riktigt bra och var tålamod när du blandar för att säkerställa den smidigaste strukturen.
- För att göra denna bakade vegan mac och ost glutenfri, använd glutenfri pasta.
- Du kan använda valfritt pasta.Se till att det är lite underkokt innan du blandar den med såsen eftersom den fortsätter att laga mat i ugnen.
- Du kan justera typen och mängden kryddor du använder beroende på din preferens.Om du föredrar det kryddig skulle jag också rekommendera att du lägger till sriracha och chiliflingor på toppen när du serverar.
Andra veganpastarecept
- Om du letar efter något måltidsvänligt kan du prova mitt enkeltgrönsaker och svamppasta.
- Min misslyckadefettuccine alfredoär ännu en publik-tilltalande middag.
- Om bakningspasta är din sak, minpasta baka med tofukan vara maträtten för dig.
- Vegansk avokado pastaÄr redo på under 15 minuter!
- Minrostad röd paprika pastaär perfekt för en tröstande middag på veckan.
Låt mig veta i kommentarerna: Vilken är din favorit typ av veganskost?Om du ger detta veganbakade mac- och ostrecept en gång, se till att märka migInstagram(@EarthofMariaa) Så jag kan se dina skapelser och lämna din feedback i kommentarerna nedan tillsammans med en stjärnbetyg.
Recept
Vegan bakad mac och ost (glutenfri och oljefri)
Denna bakade vegan mac och ost är perfekt för en veckonatt middag som är superlätt att göra!Med en krämig, slät mjölkfri sås och en brödsmumtoppning är detta en perfekt familjevänlig och publik-behaglig maträtt.
5från 1 röst
Skriva utStiftBetygsätta
Kurs:Huvudrätt
Kök:Vegan-
Diet:Glutenfri, vegan, vegetarisk
Nyckelord:Brödsmulor, cashewnötter, jord av maria, för grönkök, mac och ost, senap, näringsjäst, pasta, veganskost
Förberedelsedags:15minuter minuter
Tillagningstid:25minuter minuter
Total tid:40minuter minuter
Serveringar:4
Kalorier:532kcal
Författare:Grönkök
Utrustning
Konventionell ugn
Kastrull
Stekpanna
Bakplatta
Ingredienser
- 3 koppar pasta Använd pasta som du väljer
- 2 tbs olivolja
- 1 stor morot tärning
- 1 stor lök tärning
- 3 kryddnejlikor vitlök mald
- 1 ½ koppar cashewnötter uppblött
- 1 ½ koppar växtbaserad mjölk
- ½ tbs senap Se till vegan
- 1 task paprika
- ¼ kopp näringsjäst
- 2 tbs tomatpuré
- 1 tbs äppelcidervinäger
- ½ task kummin
- ½ kopp ströbröd
- ½ kopp vegangost riven
Oss vanligt-Metrisk
Instruktioner
Förvärm ugnen till 180 grader C/350 F.
Koka pastan enligt förpackningsinstruktioner på förpackning, men se till att det är något al dente/förhindra överkokning.
Värm olivoljan i en stekpanna på medelhög värme, tillsätt sedan morötter, lök och vitlök och koka i 5 minuter, tills den är mjuk.
Tillsätt grönsakerna i en mixer eller matprocessor, tillsammans med cashewnötter, växtbaserad mjölk, senap, paprika, salt, näringsjäst, tomatpasta, äppelcidervinäger och kummin.Blanda tills den är jämn.
Tappa av pastan (men skölj inte) och blanda ihop med såsen i en stor blandningsskål.
Överför mac och ost till en rektangulär bakform.Strö över brödsmulor och veganskost och bakar sedan i den förvärmda ugnen i 25 minuter.
Anteckningar
Instruktioner för att göra framåt och lagra
- Förvara rester i en lufttät behållare i upp till 3-4 dagar i kylen.För att frysa, förvara antingen i frysvänliga containrar eller i frysväskor i upp till 2 månader.Låt tina sig fullt ut i kylen, värma sedan upp i mikrovågsugnen eller på kaminen, tillsätt en stänk av växtbaserad mjölk.
- För att göra i förväg, gör såsen, koka makaronierna och förvara dem i separata containrar.När du är redo att göra, bara blanda ihop, överför till en bakform, tillsätt toppings och baka enligt instruktionerna ovan.
Tips för framgång
- Den näringsjäst här fungerar riktigt bra för att lägga till en ostliknande smak och så jag skulle inte rekommendera att du lämnar den ut.
- Se till att senapen är vegan.
- Antingen blötlägg cashewnötterna i 4 timmar, eller sjuda dem i en kastrull i 15 minuter.
- Du kan använda valfritt pasta.Se till att det är lite underkokt innan du blandar den med såsen eftersom den fortsätter att laga mat i ugnen.
- Du kan justera typen och mängden kryddor du använder beroende på din preferens.
- Om du föredrar kryddig mac och ost, tillsätt sriracha och chiliflingor på toppen när du serverar.
Näring
Kalorier:532kcal|Kolhydrater:47g|Protein:17g|Fett:34g|Mättat fett:6g|Natrium:1429mg|Kalium:1233mg|Fiber:8g|Socker:15g|Vitamin A:4176Iu|C-vitamin:19mg|Kalcium:215mg|Järn:7mg
Vegan-ize något recept!Ta tag i vårGratis vegansk fuskark, packad med mina enkla favoritersättningar för att göra alla recept veganer.