Hemlagad Mac och ost (2024)

KlassiskHemlagad Mac och ostgjord med lagom stor pasta, cheddarost och en enkel krämig sås, allt bakat till perfektion i ugnen. Det här receptet innehåller tips, tricks och bilder för att göra PERFEKT bakad mac and cheese.

Detta mac and cheese-recept har många likheter med en annan av mina favoriter;En pannbakad Ziti. De är både krämiga och drömska komfortmat som bakas till ostliknande, bubblig perfektion i ugnen.

Homemade Mac and Cheese (1)

Makaroner och ost

Jag är ganska säker på att de flesta vuxna älskar ett bra recept på hemlagad makaroner och ost lika mycket som våra barn gör! Mina barn kommer att njuta av en låda med Kraft-makaroner och dag, men alla blir extra glada när jag gör denna hemgjorda mac and cheese, och det av goda skäl!

Det här receptet är otroligt enkelt, och dina barn skulle förmodligen älska att hjälpa dig att göra det! Jag lät mina små hjälpa till att riva osten och mäta nudlarna.

För mig måste mac and cheese ha en slät och krämig ostsås, och jag har haft tillräckligt med försök och misstag på den här avdelningen för att förstå att det finns några enkla saker du kan göra för att uppnå den smidiga såsen som vi alla vill ha i vår makaroner!

Hur man UNDVIKAR kornig ostsås:

  • Typen av cheddar gör skillnad.Högkvalitativ lagrad cheddarost ger dig en starkare smak och slätare konsistens. Mildare och billigare cheddarostar kommer att ha mindre smak och nästan en grynigare smak.
  • Använd färsk riven ost.Förriven ost från affären smälter inte på samma sätt som nyriven ost, och att riven osten hjälper till att smälta smidigt och jämnt i såsen.
  • Låt osten få rumstemperatur.Jag gillar att riva osten allra först, innan jag går vidare med receptet. Det gör att den får stå i rumstemperatur medan jag förbereder den vita såsen.
  • Använd låg värme.För att osten ska smälta ordentligt och smidigt vill vi att den ska ha gradvisa temperaturförändringar (som hur vi strimlade den och lät den komma till rumstemperatur i början av receptet). När det är dags att lägga till osten i den vita såsen, ta bort såsen från värmen och låt den svalna i några minuter. Det behöver bara vara tillräckligt varmt för att smälta osten.
  • Rör inte för mycket såsennär osten har smält. Tillsätt nudlarna och sätt ihop snabbt i pannan och sätt in i ugnen.

UNDVIK färdigstrimlad ost!

Jag vet att de är sååå bekväma, men inte bara smakar de förskurna ostarna inte lika bra, de är också blandade med olika typer av pulver som hindrar dem från att smälta såväl som nyriven ost. Så även om det inte är liv eller död, rekommenderar jag starkt att du tar fram ditt blockrivjärn och river färskost till din hemmagjorda mac and cheese! Du kommer inte ångra det!

8 enkla ingredienser är allt du behöver:

  • Armbågsmakaroner: Det är min favorit för det här receptet, men vilken annan pasta som helst kommer att fungera.
  • Smör: saltat eller osaltat fungerar – justera bara mängden salt du tillsätter, beroende på smöret.
  • Mjöl
  • Salt
  • Malen svartpeppar
  • Mjölk
  • Hälften och hälften
  • Strimlad cheddarost: ju högre kvalitet lagrad cheddar, desto bättre!

Perfekt Mac och ost i 5 steg:

  1. Förvärm ugnen.Värm till 325 grader och smörj en fyrkantig ugnsform lätt.
  2. Koka makaronerna.Tillaga dina nudlar något (ca 1 minut under al-dente). Häll av och ställ åt sidan.
  3. Gör roux.Smält smöret i en medelstor kastrull på medelvärme. Blanda i mjöl, salt och peppar. Koka i 2 minuter.
  4. Tillsätt mjölk och ost.Rör ner mjölk och hälften och hälften, långsamt, under konstant omrörning. Avlägsna från värme. Tillsätt 1 dl riven ost till såsen och rör om tills den smält. Tillsätt de kokta makaronnudlarna och rör om för att täcka dem i såsen.
  5. Häll i i ugnsform.Häll hälften eller pastablandningen i den förberedda ugnsformen. Strö ½ kopp ost över toppen. Häll resterande pasta över den och strö över resterande ost.

Homemade Mac and Cheese (2)

Att baka eller inte baka:

Du behöver inte baka mac and cheese i detta recept. Allt blir helt tillagat och är i princip redo att ätas efter att osten och nudlarna har lagts till. Däremot älskar jag den extra sliskigheten som kommer när osten bakas och jag tror att bakning av den tillför en nivå av sofistikering som du bara inte blir utan.

Homemade Mac and Cheese (3)

Vilken typ av ost?

Detta klassiska mac and cheese-recept är gjort med cheddarost. Jag älskar särskilt medium eller skarp cheddarost men vilken typ som helst duger. Om du vill ha en mer lyxig mac and cheese eller om du verkligen försöker imponera på en publik kan du använda en kombination av olika ostar. Se bara till att välja en typ av ost som är bra att smälta, som vit cheddar, rökt gouda, gruyere, brie, getost, mozzarella eller fontina.

Frysning och förvaring:

Detta recept fryser bra. Precis som med mina andra frysvänliga måltider älskar jag att förbereda två och frysa in en för en annan dag. Du vill frysa den här maträtten innan du gräddar den i ugnen! Se till att låta macen och osten svalna helt och häll den sedan i en frysvänlig form, täck den väl och frys in i upp till 3 månader.

Homemade Mac and Cheese (4)

För att värma upp:

  • Från fryst: Grädda från fryst vid 350 grader F i 70-80 minuter eller tills det är varmt.
  • Från upptinad: Täck macen och osten med ett ark aluminiumfolie och grädda den vid 325ºF i 20 minuter.

Ytterligare tillägg och pålägg:

Om du vill ta denna klassiska Mac och ost till nästa nivå, kolla in minGourmet Mac och ost, eller överväg att lägga till något av följande:

  • Extra ostpålägg– Strö över nyriven parmesanost innan gräddning.
  • Ströbröd– kombinera cirka 1 kopp ströbröd och 3 matskedar smält smör i en skål. Strö över makaronerna och osten precis innan gräddningen.
  • Bacon bitar -Koka ca 4-5 skivor bacon. skär det kokta baconet i små bitar och rör ner i macen och osten innan du häller det i din ugnsform.

Homemade Mac and Cheese (5)

Du kan ocksåFÖLJ MIGFACEBOOK,TWITTER,INSTAGRAMochPINTERESTför fler goda recept!

Recept

Homemade Mac and Cheese (6)

Makaroner och ost:

Klassisk hemlagad Mac and Cheese med en enkel, krämig ostsås, bakad till perfektion i ugnen.

Skriva ut Stift

Betygsätta

FörfattareLauren Allen

KursHuvudrätt, sidorätt

Kökamerikansk

Serveringar5

Kalorier559

Kosta3

Prep15minuter min

kock15minuter min

Total30minuter min

Spara recept

Ingredienser

  • ½ lb okokta armbågsmakaroner , ca 1 ½ koppar
  • 3 matskedar Smör
  • 2 matskedar mjöl för alla ändamål
  • 1/2 tesked salt
  • 1/8 tesked malen svartpeppar
  • 1 1/2 kopp mjölk , vilken som helst
  • 3/4 kopp hälften och hälften
  • 2 1/2 koppar strimlad cheddarost *

Instruktioner

  • Värm ugnen till 325 grader och smörj en fyrkantig ugnsform lätt.

  • Koka makaronerna al dente enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av och ställ åt sidan.

  • Smält smöret i en medelstor kastrull på medelvärme. Blanda i mjöl, salt och peppar. Koka i 2 minuter.

  • Tillsätt långsamt mjölken och hälften och hälften under konstant omrörning och koka på medelhög värme i några minuter tills blandningen har tjocknat som konsistensen av sås. Ta bort från värmen och rör i 1 dl riven ost, rör om bara tills den smält.

  • Tillsätt de kokta makaronnudlarna och rör om. Häll hälften eller pastablandningen i den förberedda ugnsformen. Strö ½ kopp ost över toppen. Tillsätt resterande pasta och strö över resterande ost.

  • Grädda i 15-20 minuter eller tills osten smält ovanpå.

  • Servera med din favoritgrönsak eller en sallad.

Anteckningar

Tips för att få en slät ostsås:
  • Högkvalitativ lagrad cheddarost ger dig en starkare smak och slätare konsistens. Mildare och billigare cheddarostar kommer att ha mindre smak och nästan en grynigare smak.
  • Använd färsk riven ost. Förriven ost från affären smälter inte på samma sätt som nyriven ost, och att riven osten hjälper till att smälta smidigt och jämnt i såsen.
  • Låt osten få rumstemperatur. Jag gillar att riva osten allra först, innan jag går vidare med receptet. Det gör att den får stå i rumstemperatur medan jag förbereder den vita såsen.
  • Använd låg värme. För att osten ska smälta ordentligt och smidigt vill vi att den ska ha gradvisa temperaturförändringar (som hur vi strimlade den och lät den komma till rumstemperatur i början av receptet). När det är dags att lägga till osten i den vita såsen, ta bort såsen från värmen och låt den svalna i några minuter. Det behöver bara vara tillräckligt varmt för att smälta osten.
  • Rör inte om i såsen när osten har smält. Tillsätt nudlarna och sätt ihop snabbt i pannan och sätt in i ugnen.

Näring

Kalorier:559kcalKolhydrater:42gProtein:24gFett:33gMättat fett:20gKolesterol:98mgNatrium:693mgKalium:300mgFiber:2gSocker:5gVitamin A:1023IUC-vitamin:1mgKalcium:540mgJärn:1mg

Har du gjort det här receptet?

Tagga @TastesBetterFromScratch på Instagram med #TastesBetterFromScratch!

Har du testat detta recept?!

BETALA och KOMMENTERA nedan! Jag skulle gärna höra din erfarenhet.

Jag delade ursprungligen detta recept i juli 2014. Uppdaterat augusti 2019.

relaterade inlägg

Yum Yum skålar

Hawaiian köttbullar

Thai basilikabiff (Pad Gra Prow)

Jordnötsnudlar

Originalinlägg

Uppdaterad

Kategorier

  • 30-minuters måltider
  • Budgetvänliga måltider
  • Barnvänliga recept
  • Huvudrätt
  • Pasta

Om författaren

Homemade Mac and Cheese (11)

Lauren Allen

Välkommen! Jag är Lauren, en mamma till fyra och älskar god mat. Här hittar du enkla recept och idéer om kvällsmål gjorda med riktiga ingredienser, med steg-för-steg-foton och videor.

Läs mer

Hemlagad Mac och ost (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nicola Considine CPA

Last Updated:

Views: 5428

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nicola Considine CPA

Birthday: 1993-02-26

Address: 3809 Clinton Inlet, East Aleisha, UT 46318-2392

Phone: +2681424145499

Job: Government Technician

Hobby: Calligraphy, Lego building, Worldbuilding, Shooting, Bird watching, Shopping, Cooking

Introduction: My name is Nicola Considine CPA, I am a determined, witty, powerful, brainy, open, smiling, proud person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.