Med tanke på det förnyade intresset för utvecklingen av kakao och regeringens beslut att erkänna det som en av de viktigaste källorna till valutainkomst, genomförde det allmänna politiska alternativet en översyn av den befintliga litteraturen som inkluderar forskningsrapporter som genomförts av experter inom sektorn.Avsikten var att utforska staten kakao, med fokus på sydvästra Nigeria.Försök gjordes för att lägga till information om produktion och undersöka jordbrukarnas tillgång till leveranser och finansiering för plantering.
Nigeria Cocoa
Kakaokulturen trivs i det tropiska klimatet och därför domineras produktionen av länderna i dessa regioner, medan konsumtionen huvudsakligen genomförs av länderna i de tempererade regionerna i världen.Western Africa är en viktig producent som representerar cirka 70 % av världsproduktionen, vilket varierar årligen med klimatvariationer.Detta är ofta cykliskt med perioder med snabb expansion följt av perioder med stas.Allmän produktion fortsätter dock att expandera med den alltmer generaliserade grödan.
I Västafrika är Nigeria den tredje största kakaoproducenten.Medan grödan ibland odlas i stor skala i Nigeria, domineras sektorn av små jordbrukare och är fortfarande en grundläggande källa till försörjning för landsbygdsbefolkningar i de stater där grödan inträffar.I sydväst inkluderar kakaoproducerande stater Ondo, Oyo, Osun Ogun och Ekiti, där jordbrukare arbetar i ärvda fält eller driver ett delat odlingssystem där två tredjedelar av produkten ackumuleras för jordens ägare, som det också bidrar till inköp.av jordbruksinmatningar.
För närvarande rapporteras att landet upplever låga och minskande utbyten på grund av inkonsekventa produktionsmönster, sjukdomar och skadedjursattacker.De låga mekaniseringsnivåerna med jordbruk med machete och hack och åldrandet av kakaomfält spelar en roll för att minska produktiviteten, särskilt i sydväststaterna som ger nästan 80% av de nationella kakaoutbytena.Även om rapporterna är motsägelsefulla, uppskattas årliga kakaoavkastningar för Nigeria i allmänhet till ett genomsnitt mellan 300 och 350 000 [2].Rapporter upprättar också produktion per hektar i 0,38 ton, men det rapporteras att de har minskat till mindre än 0,3 hektar, främst på grund av minskningen av nederbörden [3]
Problem med produktion Enligt den tillgängliga litteraturen inkluderar de höga kostnaderna i samband med upprättandet av plantskolor och plantager, brist på marknadsinformation, höga försämringsnivåer, låg kvalitet på extremt svaga korn och kopplingar mellan producenter och processorer/exportörer.Även med detta indikerar rapporterna att det finns ett positivt samband mellan det skördade området eller storleken på gårds- och kakaoproduktionen i Nigeria (Fadipe et al 2012).
Det är allmänt erkänt att det finns en otillräcklig investering i jordbruket, medan studier har lyfts fram en stark relation mellan kakaoproduktion och jordbruksstorlek och tillgång till finansiering (Fadipe et al, 2012)
Nigeria Cocoa odlas i (uppskattade) 800 000 hektar mark och utgör 5 % av världens kakaoproduktion, vilket bidrar med cirka 300 000 kakaoodlare, varav två tredjedelar bor i sydvästra Nigeria.De flesta ärvda gårdar med träd över 25 år med minskad produktion.
Underhåll av sjukdomar, underhåll av kakaoplantager kräver mycket arbete och kräver användning av dyra kemikalier för att hålla svart Cob -sjukdom i fjärd.Odling är en känslig process och träd är känsliga för förändrade klimatförhållanden, såsom överdrivet regn eller torka, vilket negativt påverkar prestanda per hektar.
Det rapporteras att staterna Osun, Ondo och Cross River bidrar med cirka 68 % av den årliga kakaoproduktionen i Nigeria, som nådde högst 350 000 TM 2014 [4] när handel och industrin också rapporterade att Nigeria han vann 1300 miljoner dollar med export av kakao.Det finns emellertid en dålig prisöverföring mellan exportmarknader och producenter [5]
PRODUCERA
Cocoa -omvandlingsplanen för det federala jordbruksministeriet och landsbygdsutvecklingen inrättade ett nationellt produktionsmål på 500 000 TM för 2015 och 1 miljon TM för 2018. Detta är baserat på målet om 600 000 TM för 2015 inrättad av kommittén National Cocoa Development..Mellan 2002 och 2007 distribuerade NCDC leveranser för kakaokodning till jordbrukare med 50%subvention.Kommittén samlade också 62 miljoner hybridplantor av mognad av tidig prestanda, tillräckliga för att plantera 56 000 hektar nya kakao -fält.
Jordbrukare svarar på ökningen av internationella priser för kakao -marknad och rapporter indikerar en potentiell produktionsökning till följd av antagandet av förbättrade produktionsmetoder för att uppfylla kraven i UTZ -certifieringen.Det finns indikationer på att jordbrukare är villiga att rehabilitera övergivna gårdar och öka produktionsområdet [6].Produktionen har emellertid hindrats av oförmågan hos Nigeria Cocoa Research Institute för att möta efterfrågan på plantor och använda adekvata mekanismer för att distribuera förbättrade kakaosorter till jordbrukare.Därför har produktionen inte uppnått 2015 -målen på 500 000 TM.
En studie av den tekniska effektiviteten för kakaoproduktion i sydvästra Nigeria [9] visade att mer än 80 % av kakaoproducenterna i regionen hade mer än 10 års erfarenhet av coca -odling och var tekniskt relativt effektiva i användningen av resurser, även om de var till stor del experter på resurs.tvungen.Studierapporten förklarade också att arbetet utgjorde de högsta kostnaderna för kakaoproduktion och som troligen skulle bestämma livskraften och lönsamheten för kakaoproduktion.Rapporten drog slutsatsen att det finns en potential att minimera insatsvaror för att upprätthålla nuvarande produktionsnivåer och/eller maximera produktionen vid nuvarande leveranser i produktionen av Southwest Cocoa, även om det konstaterades att teknisk effektivitet är hög vid 0,8126.Det rapporterades att en kritisk faktor som påverkar teknisk effektivitet är åldern på kakaoträd (ju äldre träd, desto mindre effektiva), utbildningen av bönderna (ju mer utbildade och informerade, desto effektivare på grund av sannolikheten för att anta progressivt jordbruksmetoder) och det odlade markområdet.(Bättre att öka prestanda och effektivitet).Rapporten rekommenderade långvariga förbättringar genom att plantera yngre träd för att ersätta gamla för att öka teknisk effektivitet.
Det har uppskattats att det kan vara en ökning med 15 till 30 % i kakaoproduktion om fler gödselmedel används i kakaoproduktion [10].Nigeria Cocoa -jordbrukare använder mycket mindre gödningsmedel än Ghana -jordbrukare, där produktionen ökade från 650 000 till 1 miljon ton under en säsong (2011/2012).Nigeria -bönderna visste användningen av gödselmedel under säsongen 2012/2013.
Många icke -statliga organisationer och givarorganisationer, inklusive USAID, stöder utvecklingen av förmågor på gårdar så att jordbrukare förbättrar produktiviteten och kvaliteten.Forskare har också fått stöd genom utbildningsprogram Cochran Fellowship och Borlaug för att utveckla kunskap och färdigheter.Förbättringen av prestanda är emellertid fortfarande begränsad av jordbruks dålig förvaltning, olämpliga förlängningstjänster, den låga användningen av jordbruksinsatser, jordbrukarnas motvilja mot att återplantera gamla träd och långsamt antagande av ny teknik.
KVALITET
Grödorna har förbättrats sedan sextiotalet, men kvaliteten på Nigeria Cocoa anses för närvarande vara lägre än den kvalitet som erbjuds av andra västra Afrika -länder.Kvalitetskontrollmekanismerna äventyras allvarligt med tanke på en liberaliserad marknad och en begränsad styrning av värdekedjan.
Nigeria Cocoa har ett rykte på världsmarknaden för sin arom, vilket gör det till ett utmärkt alternativ att blanda med kakao från andra källor.Kvalitet ger möjlighet att differentiera priset och när det finns en premie ger det ett incitament för bonden och andra i värdekedjan.Nigeria fick en minskning av kakaokvaliteten efter liberalisering av marknaden 1986 och minskade förtroendet för handeln.
Det finns kontinuerliga ansträngningar från Nigeria Cocoa Association (CAN) och Association of Cocoa Processors of Nigeria (CPAN) för att öka jordbrukarnas medvetenhet om lämplig användning av kemikalier, samt kvalitetsparametrarna för jäsning och korntorkning.Regeringsprodukter inspektörer ägnar emellertid mer uppmärksamhet på inkomstinsamlingen än för kvalitetsklassificering.Det finns stora skillnader i klassificeringsnivåer som fastställts av statliga regeringar, allt från N3000 och N5000 per ton.
Kvalitetsproblem sträcker sig från den enkla rengöringen av bönväskan, jordbrukarens beredning till bönornas genetiska ursprung.Många processorer kvalificerar smaken (som är en kombination av genetiska faktorer som påverkar sorter) som mycket viktiga.
En studie om effekten av jordbruksförvaltningspraxis på kakaokvalitet som genomförts i delstaten Ondo drog slutsatsen att nigerianska kakaoproducenter får låga priser för sina grödor på grund av dålig kvalitet som härrör från otillräcklig jordbruksförvaltning [11]
Plantor och frön av kakaofrön
Kakaomomvandlingsagendan för det federala jordbruksministeriet och landsbygdsutvecklingen rapporterade att om Nigeria vill uppfylla de nationella målen för produktion av kakaokorn, kommer det att vara nödvändigt att odla 111 miljoner förbättrade hybridplantor 2012, 116 miljoner 2013 med en Minskningen till 80 miljoner för 2015. De producerade plantorna låg långt under dessa uppskattningar.
Kredit för kakaoproduktion
Tillsammans med andra grödor i Nigeria hindras kakaokultur av tillgängligheten av kredit för att upprätthålla eller utöka produktionen.Bristen på kredit för jordbruksproduktion tillskrivs bankernas motvilja på grund av de höga riskerna som är förknippade med sektorn.För att ta itu med utmaningen inrättade centralbanken i Nigeria några medel för utveckling för jordbruk;En av dem är den kommersiella jordbrukskreditplanen som är utformad för att öka produktionen av utvalda kommersiella grödor, inklusive kakao.Trots detta och andra system visar studier att få kakaoproducenter i delstaten Cross River (6% av ägarcheferna och 12% av leasingcheferna) kunde få banklån, även om sannolikheten för att få banklån också korrelerade med utbildningsnivå.Det ansågs att andra kakaoproducenter, särskilt små jordbrukare och parkeringsplatser, inte kunde uppfylla kraven för banklån och berodde på deras släktingar eller deras besparingar [26].Samma studie visade att för att få märkbar inkomst från kakaoproduktion måste jordbrukarna göra stora kostnadsutbetalningar;Ju högre investering, desto mer sannolikt blir lönsamheten [27].
En studie i delstaten Ondo rapporterade att även om den genomsnittliga storleken på kakaobgårdar är 1,28 hektar och 66,7 % av de undersökta bönderna bara har grundutbildning (32,8 % har de inte formell utbildning), 58,5 % erhållna kredit i produktion 1009/2010 Säsong Även om 83,2 % av dessa erhöll kredit från jordbruksprodukter.Medelåldern för jordbrukare i denna studie var 49,8 år och 95,1% av dem var män.Studien drog slutsatsen att olämplig kredit påverkade produktionseffektiviteten.Förutom tillgång till finansiering indikerade respondenterna att dålig infrastruktur är en viktig utmaning [28].
Den kredit som finns i kakaoekonomin är på kort sikt och köpmän och inköpsagenter beviljas till jordbrukare kontant eller i naturen inom produktion av säsongen.Lånens storlek och struktur gör det svårt att tillämpa dem på betydande förbättringar eller utvidgningar på kakaobgårdar.Det finns emellertid alternativ för speciella republikanläggningar som stöds av statliga garantier.
Slutsats
Beviset på de granskade dokumenten visar att även om Nigeria anses vara en viktig skattebetalare för kakaoproduktion, är branschen osäker och kräver strategiska insatser för att bli den produktiva resurs som regeringen vill vara.Jordbrukare, särskilt i sydväst, odlar mycket små egenskaper och upplever en minskning av avkastningen.Även om det har rapporterats att de är villiga att rehabilitera kakaomer, har de få resurser och få tekniska kunskaper eller tekniskt stöd.
Rekommendationen är att stärka styrningen av kakao -värdekedjan.Stora köpare bör få hjälp, använda branschstudier och förberedelse av en sektorstrategi, för att se potentialen för generösa investeringsavkastningar och policydokument måste lyfta fram detta, samt fastställa bestämmelser för lämpliga mekanismer för att reglera sektorn, inklusive prioritering av gård certifiering., plantor och produkter.